Stín na plicích

Dobrý den, v rámci předoperačního vyšetření kvůli hysterektomii jsem byla na RTG plic, s tímto výsledkem: Hrudník: vpravo perihilozně solitární okrouhlá nodularita velikosti 17 mm, jinak parenchym plicní bez čerstvých ložiskových změn, bránice volné, kostofrenické úhly ostré, srdeční stín s doleva klenutou konturou velikosti při horní hranici normy. Operaci jsem musela odložit a jsem objednána na CT plic. Je to něco vážného? A bylo nutné operaci odložit? Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Olgo. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Nález na RTG je abnormální a ukazuje, že v plicích je nějaké ložisko nevzdušné tkáně v místě, kde být nemá. Podle RTG není možné říci, o co jde, a proto jste byla odeslána na CT, podle kterého bude možné to posoudit přesněji. Může to být lymfatická uzlina, ale např. i vážný problém - nádor. Velice mě mrzí, že Vám takovouto informaci předávám přes internetovou poradnu, vše Vám mělo být vysvětleno Vaším ošetřujícím lékařem - doporučuji se každopádně obracet s dotazy prvotně na něj. Ohledně odložení operace platí totéž, nevím, co a jak Vám vysvětlil lékař, se kterým situaci řešíte, předpokládám ale, že důvodem odložení bylo dovyšetření nálezu na RTG - v případě, že by za tím skutečně stálo něco vážného, může to být naléhavějším problémem, než stav, pro který Vám byla doporučena hysterektomie.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x