Štípanec

Dobrý den, před 4 dny mě něco štíplo do nohy. Nevím, co to bylo, vypadalo to jako malinká moucha. Docela to bolelo a krvácelo, ale pak to přestalo. Poslední dva dny to občas svědí. Flek je velký cca 2 cm a je horký. Myslíte, že může jít o boreliózu, popř. něco jiného? Obvodní lékařka mi dnes řekla, že to mám 3 týdny sledovat a při zhoršení přijít na krev, ale nechce se mi moc čekat, co z toho bude. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nález na kůži je sice menšího rozměru, ale může se jednat o erythema migrans, což je akutní stádium boreliozy. Minimálně bych nasadil bylinnou léčbu. Pokud jste klíště neviděla, lze nyní k diagnostice využít tzv. LTT testy, ale ty bohužel pojištovny nehradí. Běžné serologické testy ELISA a WesterBlot se provádí 6-8 týdnů po kousnutí (štípnutí), dříve to nemá absolutně význam. Doporučuji vyhledat specializovanou ambulanci a vše řádně došetřit. S pozdravem Dr. Roman Špaček, BCL clinic Luhačovice

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: