Stipnuti hmyzu

Dobry den, pritelkyne dostala 4 stipance od ovadu a po jednom dni jsme si vsimli velkych otoku okolo stipnuti. Na ruce se ve stipnutem miste objevil zarudly svedivy kruh o prumeru cca 5cm a na zadni strane stehne asi 10 cm. Meli bychom se zajimat, jestli na ni nebyla prenesena nejaka nemoc (borelioza)? Nebo muzeme pockat az stipance odezni, protoze se jedna spise o alergii?? Dekuji, Tomas

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle popisu se jedná nejspíše buď o reakci na štípnutí jako takovou, možná se zanesenou infekcí z povrchu kůže. Nemá - li přítelkyně další obtíže (teploty, silné bolesti, silné nesnesitelné svědění apod.), můžete štípance potírat roztokem vinného octa nebo Fenistil gelem. Také je můžete vydezinfikovat. Pokud má přítelkyně obtíže nebo pokud by se štípance nějak zvětšovaly, tvrdly a jinak se horšily nebo prostě pokud máte jakékoli obavy o zdravotní stav, pro jistotu je vhodné lékaře vyhledat. Borrelie se neprojeví tak rychle, obvykle nesvědí a na kůži se vytvoří různě veliký kruh nebo ovál s červeným leme a centrálním výbledem. Ovádi nepatří mezi přenašeče borrelií.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x