Štípnutí od komára

Chtěla bych se zeptat, před 2 dny se mi koleni objevil štípanec, jako od komára, nejsem si vědoma, že by mě něco kouslo. A druhý den šíleně otekl do velikosti asi 10 cm a byl dost růžový. Dnes ráno otok splaskl a zůstal růžový, přičemž ve středu jemně zfialověl, jako modřina. Chci se zeptat, jestli by to nemohl být příznak boreliózy? Děkuji

Odpověď odborníka:

To co popisujete je typická reakce na štípnutí savým hmyzem. Pokud místně vzniká reakce na štípnutí v důsledku alergie nebo toxicity, objevuje se zarudnutí a otok v okolí. Pokožka může být teplejší. V místě sání se vytvoří pupen. V důsledku hemolýzy, způsobené látkami v savém ústrojí hmyzu, se může v místě sání vytvořit drobný hematom. Kožní změny při borrelióze se vytvářejí postupně, několik dnů až týdnů, jsou plošné s centrálním vyblednutím. Bude-li zarudnutí přetrvávat, nebo objeví-li se i jiné příznaky, doporučuji navštívit praktického lékaře, který Vás vyšetří a rozhodne, zda je potřeba lokální či celková léčba. Zatím bych doporučovala studený octový obklad (voda a ocet cca 2:1) a to 2-3xd, antihistaminika 3 dny 2x1 a pak do ústupu obtíží 1x1 (pokud nemáte, malé množství je volně prodejné v lékárně), kalcium 500 mg 1x1 a klidovější režim. Kdykoliv pak můžete svůj zdravotní stav konzultovat se svým praktickým lékařem.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: