Štítná žláza

Dobrý den, zhruba před půl rokem mi při běžných testech zjistili FT4 11,5; také mírnou bradykardii a již několik let mám nízký tlak. Začali mi hodně padat vlasy, lehce přiberu a těžko to jde oproti ostatním dolů. Po půl roce jsem byla na nových testech a hodnoty jsou 10. Ráda bych se zeptala co mám očekávat dále, zda-li je adekvátní nasadit léčbu či podstoupit další vyšetření. K obvodnímu lékaři se dostanu až příští týden a ráda bych věděla, co mě čeká. Předem moc děkuji, s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte v normě hladiny TSH (nedochází k jejich vzestupu) a dochází izolovaně jenom k poklesu fT4, může se jednat o projev nedostatečného příjmu jódu ve stravě. Zkuste alespoň přechodně užívat substituci jódu a selenu (volně dostupné v lékárně) a pokud ani po dalším půlroce nedojde k úpravě hladin fT4, bude vhodné další dovyšetření. Každopádně, je málo pravděpodobné, aby byly Vaše obtíže v souvislosti s daným hraničním poklesem fT4. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: