Štítná žláza

Dobrý den, přečetla jsem mnoho příspěvků a i já si dovolím předložit svůj nález a byla bych moc vděčná, pokud se mi dostane reakce od jiného lékaře. Po sonu štítné žlázy je v nálezu uvedeno:Levý lalok 20x20x60 mm, isthmus: 3 mm, pravý lalok 12x15x50 mm. Echogenita lehce snížena, struktura vcelku homogenní. Kontury rozostřené, nepravidelné, vlevo v dolní polovině konturu vyklenuje oválné komplexní ložisko se solidní i tekutou komponentou, polyxnodiosně uspořádané s kalcifikacemi, nepravidelnou vaskularizací, vel cca 20x20x28mm, Trachea není deviována. Cevní svazky volné, uzliny v jugulárním řečišti nezvětšeny. Závěr: nezvětšená štítná žlaza, susp., difusní parenchymové postižení charakteru imunopatie, objemný uzel vlevo. Moc prosím o nějaké vysvětlení, zda je nutná operace, o které mne paní doktorka informovala a zda lépe odstranit jen uzel nebo větší zásah. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uzel ve štítné žláze může znamenat nádor, proto je nezbytné provést diagnostickou punkci a pokud se nález potvrdí, pak je nutné odstranit celou štítnou žlázu. Pokud by byl nález v pořádku, pouze by svědčil pro autoimunitní zánět, pak se nález na ultrazvuku musí pravidelně sledovat.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: