Štítná žláza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat léčím se uz od nějakých 13let (je mi 21) se stitnou zlazou v poslední době strašně pribiram na váze. V noci mám neustále velkou žízeň a jsem strašně unavená. Beru Letrox 75 a chci se zeptat zda mají tyto léky podíl na tom ze mi stále narůstá váha. Bylo mi i řečeno ze pokud se mi do prosince nezlepší výsledky půjdu na operaci. Chci se zeptat co tato operace obnáší jaká rizika a zda pak nenaberu na váze ještě více. Přeci jen je mi 21 let a nechci skončit na hodně vysoké váze. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Zuzko, těžko mohu posoudit Váš zdravotní stav, když neznám Vaše laboratorní hodnoty a ultrazvukový nález na štítné žláze. Aspoň obecně můžu říct: z Letroxu se v žádném případě netloustne. Není mi jasné, proč byste měla jít na operaci, snížená funkce štítné žlázy není indikací k operaci... jediné vysvětlení je nějaký špatný ultrazvukový nález. Pokud máte podle laboratorních testů hodnoty hormonů štítné žlázy v normě, pak určitě nepřibíráte na váze kvůli nemoci štítné žlázy a je třeba hledat problém jinde. Byla vyloučena cukrovka? Pokud se nezjistí zdravotní problém, ze kterého byste tloustla, obraťte se na organizaci STOB, která se zabývá zdravým hubnutím. V případě závažnější obezity (nepíšete, kolik vážíte) zhruba při BMI 40 a více už je nutné vyšetření lékařem - obezitologem.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: