Štítná žláza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: letos v létě při odběru krve mi bylo zjištěno TSH 6,8 a byla jsem tedy odeslána na paní doktorce na endok. byl mi zprvu nasazen euthyrox 25 mg denně po kontrole asi po 3 měsících z odběru krve bylo zjištěno, že jaksi nereaguji na euthyrox a z odběru vyšlo Tsh 7...po euthoryxu mi ovšem bylo špatně, rudla jsem v obličeji s návaly horka a velkým bušením srdce, proto mi byl paní doktorkou změněn na Letrox a zvyšena i dávka na 50mg denně, kontrolní odběr má být více jak za půl roku...Letrox se zdál zprvu lepší a líp jsem ho i snášela, ale nyní z ničeho nic stejné příznaky jako u euthyroxu, silné bušení srdce, nespavost, návaly horka a z toho i deprese...Od malička jsem kardiak po vážných operacích, ale takové problémy jako s těmito léky jsem za mých 40 let nezažila. Na srdce beru docela vysoké dávky betablokátoru konkrétně carvedilol 25 mg denně a digoxin plus anopyrin na ředění krve... Betablokátory mi byly postupně zvyšovány v roce 2012 z dávky 3,25 na 25 mg denně...před zvyšením dávky na 25 mg mi byly provedeny odběry a vše i štítnou žlázu tedy hormon TSH jsem měla ukázkový tedy TSH bylo 3...nic jsem od té doby nezměnila ani stravu ani váha nešla nahoru, nic, ani zimomřivost, ani žádné příznaky špatné funkce štítné žlázy nic, to ukázal až ten krevní odběr... Proto jsem zcela 100% přesvědčená, že jsem léčena hormony štítné žlázy zcela nesprávně, nebot betablokátory snížuji či blokují účinnost hormonu v organismu a hormon štítné žlázy je snad taky hormon ne? Připadá mi to u lékařu jako házení hrachu o zed, nikdo nic s určitostí neví, ale všichni vědí, že je potřeba štítnou žlázu léčit, podle mě je to nesmysl s kterým nesouhlasím... Je mi s těch syntetických hormonu špatně, před tím mi nic nebylo...ani známka jakýchkoliv problému, ted jsem věčně ubrečená, vystrašená a odmítám nadále léčbu tohoto typu, která je zcela nesmyslná...nikdo mi není schopný říct jasně co mám dělat...někdy mám pocit, že nedožiju se rána jak mi hučí v hlavě a uších, střídání nálad atd... Jsem téměř vegeterián, který má naprosto zdravý jídelníček z vynecháním cukrů, skoro všech tuků, solím výjmečně, jím hodně, ryb, mořských řas, soji atd. váhu mám při výšce 176cm 62 kg..váha se mi již 20 let nehýbe je stabilní, tak proč do mě někdo chce cpát hormony, na které reaguje moje tělo zcela odmítavě...Prosím poradte mi jsem fakt skoro zoufalá a ke všemu mi ted přibyly problémy s žaludkem, střevy a dokonce minulý týden mi bylo zděleno, že mám zvýšené cukry v krvi...jsem z toho fakt totální jelen, který ovšem do léta byl naprostý optimista a relativně zdravý až na to srdce...kde je tedy chyba? Ve mě ? V lécích nebo léčbě...Kdo by mi dokázal poradit a opravdu pomoci? Nevím?...Děkuji.... snad už jen pan doktor Jan Hnízdil..jinak to nevidím???

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaši situaci je třeba řešit komplexně ideálně někde na neselektované interně, někdy je to schopen řešit i zainteresovaný praktický lékař, který si troufne - kde vezmou v potaz jak kardiologické, tak případně hormonální hledisko a jiné věci. Jako první krok bych kontaktovala Vašeho kardiologa a zkusila se primárně s ním domluvit na změně medikace - na hypertenzi existuje celá řada léků, betablokátory dnes nejsou lékem první volby, i když v minulosti byly, otázka je, co přesně kardiologického máte za diagnózu. Jako další krok pak opět navštívit endokrinologii a dořešit to tam s tím, že jako ideální variantu vidíte vysazení a posečkání, jak se bude hormon dále chovat a jak vy to budete vnímat...Věděla endokrinoložka, že berete betablokátory? vzala to v potaz? dělala Vám ještě jiné zpřesňující testy, nebo jen nasadila léky? Pokud jste před odběry hormonů ŠŽ byla subjektivně v pořádku a odběry se dělaly jen v rámci prevence, tak je více než pravděpodobné, že nasazení hormonální léčby Vašemu organismu neudělalo dobře a vysazení by Vám spíše prospělo (resp. pokud by se ty odběry nedělaly a léčba vůbec nenasadila, tak jste pořád subjektivně bez potíží).

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: