Štítná žláza

Mám dotaz, více jak 20 let se léčím se sníženou funkcí ŠZ, nikdy jsem žádné velké problémy neměla až letos v květnu kdy jsem měla najednou zvýšenou funkci ŠZ. Najednou během dvou měsíců jsem zhubla 6 kg až praktický lékař přišel na tento problém.(Dále měla jsem problém kdy mně strašně bylo srdce nervozita a najednou vysoký tlak,přesto , že celý život se potýkám s nízkým tlakem.) Tak mně snížil léky a v červenci jsem měla opět sníženou funkci tak mě vrátil léčbu zpět. Beru Euthyrox 100 jednu tabletu denně. Na další odběry jdu v říjnu. Zlobil mě hormon T4 ale nic mě pořádně nebylo vysvětleno. Proto pro svůj klid jsem si došla jako samoplátce 23.8.2016 na odběry. Výsledek TSH mIU/ 1 1,524norma laboratoře 0.270-4.200 T4 volný pmo1/1 20,5(toto mám v červených číslech) norma laboratoře 9.0-19.00 .Zajímalo by mne zdali je to v pořádku. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Zdravím Libuše, bohužel váš dotaz je neúplný, nevím z čeho udáváte zvýšenou fukci ŠŽ, chtělo by to i ty původní hodnoty, ty co píšete nyní jsou prakticky v normě a rozhodující hodnota či spíše nejdůležitější je forma T3, která právě nejvíce způsobuje to bušení srdce a tato forma hormonu je nejúčinnější... každopádně je třeba vyloučit to že jste byla nějak předávkována Euthyroxem, což si nemyslím, ale spíše se může jednat o epizodu vysoké činnosti, proběhlého zánětu štítné žlázy, vzniku horkého aktivního uzlu, který produkuje vysoké hladiny právě T3, případně může jít i o nádor s takovou poruchou, takže určitě si nechte zkontrolovat ŠŽ ultrazvukem a poté případně scintigrafiií a vyloučit jakékoliv změny ve štítné žláze, které by mohly způsobovat takové potíže a nespoléhejte jen na krevní testy, rozhodně ve vašem věku je lepší žlázu odstranit úplně, protože tato je ve vyšším věku dost velkou hrozbou pro vznik nádoru, zvláště pokud se z ničeho nic začne chovat takto neobvykle, pak se něco děje a je lepší neriskovat a operaci neoddalovat... a rovněž dobrou prevencí i do budoucna i po operaci je dobré dávat co nejvyšší dávky Euthyroxu, třeba 150 i více, tím se zbytky štítné žlázy utlumí a nevytváří se tak další změny či ložiska které by mohly být rizikové pro vznik nádoru ŠŽ, pokud je právě dávka Euthyroxu spíše nižší, žláza se pořád snaží produkci hormonu nějak dohánět a třeba se i zvětšovat aby produkoval více hormonu, toto právě podávání vyšších dávek Euthyroxu blokuje a snížuje se tím TSH i pod těch 0,270 což je známkou úspěšného a dostatečného blokování... díky, pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: