Štítná žláza

Nevím jestli mohu mít několik dotazů najednou, ale tak za skoušku nic nedám. Chci se zeptat na názor na postupy mého obvodního lekáře, respektíve jestli jsou jeho závěry v pořádku nebo by mol/měl postupovat jinak. Od cca února 2016 jsem přestoupila k novému obvodnímu lékaři, který mi dělal vstupní preventivní prohlídku. V mí rodině máma i sestra mají problém se štítnou žlázou a když jsem byla před příjezdem za prací do ČR na Slovensku na krevních odběrech kvůli štítné žlazě tak byly v pořádku, no na Sone jsem měla jednu stranu zvětšenou/zmenšenou, to už si nepamatuji a byla jsem doporučena na endokrinologické vyšetření. Jenže v tý dobé jsem zrovna odcházela za prací do ČR tak jsem prosila pana doktora jestli se múže na to kouknout. Takže znova krevní testy, který bylyv pořádku a o žádným soně nechtěl ani slyšet. Je to v podle Vás v pořádku? Další problém je alergie. Na Slovensku jsem navštevovala alergologii, jeden čas jsem měla i prášky na posílení imunity. Jelikož předchozí doktor zde v ČR mě nechtěl doporučit k alergologovi tak na mě skoušel různé prášky..Aktuální pan doktor zase řekl, že se to neoplatí mě někam posílat, že prej mám moc alergií, že je to zbyteční (jsem alergická na pyl, prach, roztoče, plísně, baza, březa, kopřiva...)I když mi nakonec předepsal léky které jsem dřív brala na Slovensku, moc mě nezabíraj, nejvíc mě trápí přetrvávajíci kašel, ucpaný nos, hnisání očí.. Dále mě trápí bolesti bederní páteře, někdy jsem bylahospitalizována i 3 krát z aměsíc - nasazeny pouze prášky a injekce. Ptala jsem se jestli mě nemúžou udělat trěba pořádné vyšetření na neurologii, tak mě odbil, že pokud se s promonutím nebudu počúravat, nebo nebudu moi pohnout nohou, tak mě nikam nedoporučí. Na otázku jestli by nešli alespoň nějaké rehabilitace nebo lázně, mi bylo řečeno, že to není potřeba, že to není tak vážný.. A poslední problém jsou bolesti nohou, dělaj se mi často modřiny na nich většinou sami od sebe, které se nestrácí a ty hlubší se dlouho hojí (i několik měsícu). Tak mi pan doktor řekl že mám slabé nohy a mám posilovat. Asi to vypadá blbě tolik dotazú na jednou, ale budu nesmírně vděčná za jakýkoliv názor, odbornou radu. Za případnou odpověd předem mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Emilie

ad1) pokud správně rozumím, lékař ve Slovensku vás odeslal na ultrazvuk a krevní testy, následně pak k endokrinologickému vyš., na které jste se z pracovních důvodů nedostavila. S časovým odstupem (nepíšete jakým) vás lékař v ČR odeslal na krevní testy, ultrazvuk již neindikoval.
- Předpokládám že slovenský lékař předal českému lékaři výpis ze zdravotní dokumentace s popisem ultrazvuku či rovnou celou zdravotní dokumentaci- pak nevidím jako účelné ultrazvuk opakovat. V opačném případě stojí za zvážení, zda nezjistit přesně výsledek sonografického vyšetření ze Slovenska či absolvovat nové.

ad2) Pokud máte přetrvávající kašel, rýmu i přes terapii antihistaminiky zvážil bych alergologické vyšetření včetně spirometrického vyšetření (vyšetření fce plic), rovněž bude vhodná změna či navýšení dávkování léků.

ad3) Bolesti zad- uvádíte málo informací, abych mohl posoudit zda se event. nejedná o závažnější potíže. Bolesti zad je široký problém. propagují se někam? je omezená hybnost končetin? vliv zaměstnání, přetížení zad? Jinak ale rehabilitace považuji za vhodné.

ad4) modřiny- kolik jich je, jak jsou rozsáhlé?? Vyšetřoval se krevní obraz, srážlivost? Nejčastěji se jedná o kapilární krvácení, které opravdu není nebezpečné a spíše jde o kosmetický problém.

Pokud nejste spokojená s lékařem, můžete ho změnit, někdy to prospěje oběma stranám.

Hezký den. Dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: