Štítná žláza

  • Dotaz od: Jana-Anežka
  • Publikováno: 20.9.2016
  • uLékaře.cz

Cca 18 let jsem léčena na hypofunkci štítné žlázy. Postupně jsem nastoupala na 150 eutyroxu. V polovině srpna jsem měla TSH 24, anti TPO 200 (byla jsem unavená, oteklá, nejde mi zhubnout) endokrinoložka mi upravila dávku na 200 eutyroxu a 100 jodidu. Na UTZ zjistila, že pravá strana ŠŽ je skoro zaniklá, na levé straně je ŠŽ asi třetinové velikosti s uzlíky. 5 dnů po nasazení léků mi obvodní lékař udělal preventivní prohlídku včetně štítnice. TSH mám 0,241, T4 volný 22. Na endokrinologii jsem již objednaná, nicméně by mne zajímalo, jak je možné, že se hodnota stonásobně snížila během tak krátké doby. Poukazuje to na nějakou další obtíž, nebo je to chyba laboratoře? Děkuji

Odpověď odborníka:

Popsaná situace je opravdu poněkud neobvyklá - u mladé ženy běžné konstituce je sice obvykle postačující dávka thyroxinu kolem 150, to je ale individuální, samotný UZ nález a přítomnost a-TPO nejsou nápadné - odpovídají autoimunitní thyreoditidě (testovat opakovaně a-TPO, pokud jste jej jednou měla pozitivní není příliš účelné, nic nového se z toho vyvodit nedá...), TSH ovšem postupně dosáhne nové stabilnější hladiny po změně léčby až za cca 6 týdnů, určitě ne za 5 dnů (je tedy rovněž otázka, proč to bylo tak časně znovu testováno...). Je tedy třeba pomýšlet na nějaký laboratorní problém. Postup je ale v prvé řadě nutno řídit podle toho, jak se cítíte - pokud zvýšení dávky léku tolerujete dobře (či nepozorujete změnu), řekl bych, že by bylo nejlepší zkontrolovat TSH až s příslušným odstupem (což je zhruba teď, pokud to dobře chápu) a pak teprve probrat celou situaci s ošetřujícím endokrinologem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: