Štítná žláza

  • Dotaz od: Irena Kořínková
  • Publikováno: 11.3.2010
  • uLékaře.cz

Přeji hezký den Moje manželka 49let se léčí se štítnou žlázou - zvýšenou. Diagnoza E 058. bere prášky THYROZOL 1/2 prášku denně. Před rokem a půl prodělala operaci pravděpodobně s tím spojenou přikládám nález:Hyperplasia thymi ,resekát je nepravidelného tvaru celkové velikosti 150x110x5mm,s několika vybíhajícími laločnatými útvary délky až 40mm.Tkán thymu byla prokrájena v tenkých lamelách po 3-5mm,tkán thymu v celém rozsahu homogeníhovzhledu,světležlutohnědá,bez ložiskových změn,fokálně překrvená.Materiál byl nabírán z několika míst z obou laloků,v thymu zastižena hyperplastická tkán-Hassalova tělíska.Struktury nádoru nebyly zastiženy. Může mi prosím někdo vysvětlit co prodělala nebo s čím se léčí. Teď se pravděpodobně přihlásila menopauza manželka ztrácí zájem o dění kolem sebe je přecitlivělá ve stresu. Prosím poraďte jak postupovat ke zlepšení jejího zdravotního a psychického zlepšení.Případně co jí čeká a čeho by se měla vyvarovat. Není mi jasné proč má zakázáno užívat jod v podobě potravin co jsem se dočetl tak právě nedostatek jodu vyvolává tyto problémy.Uvítám odkazy na netu. Děkuji moc a s pozdravem Josef Kořínek

Odpověď odborníka:

Číslo diagnosy napovídá, že manželka trpí zvýšenou funkcí štítné žlázy, která se jmenuje thyreotoxikosa a má u ní zvětšenou štítnici - strumu. Info zde: http://www.ulekare.cz/clanek/hyperfunkce-stitne-zlazy-930?search=funkce+%C5%A1t%C3%ADtn%C3%A9+%C5%BEl%C3%A1zy&from=0. Thyrozol je lék na snížení této přebujelé funkce. Operace se týkala podle popisu spíše odstranění thymu (brzlíku), více info zde: http://www.ulekare.cz/clanek/brzlik-1130?search=thymus&from=0 ), což je jiná žláza, která v dospělosti už nemá pro organismus moc smyslu, ale v dětství v ní vyzrávají buňky imunity. Paní ji asi měla zvětšenou, operací byla odstraněna, a co je potěšující, nebyl v ní prokázán žádný nádor. Jod se u hyperfunkce štítnice brát nesmí, protože zhoršuje stav, který je korigován léky - vlastně byste podpořili ještě víc tu nadměrnou funkci, takže pozor i na doplňky s jodem nebo např. mořské řasy, kde je jodu mnoho a také s rybami opatrně. S otázkou menopausy at se paní obrátí na svého gynekologa, může jí předepsat hormony nebo si může předtím zakoupit v lékárně prostředky doplňkové, obsahující přírodní hormony - např. fytoestrogeny ze soji či rostlin (ploštičník, červený jetel angelika a další) - informace vám podá lékárník. Pokud ale hladiny hormonů jsou již nízké (stanoví gynekolog odběrem krve), většinou přírodní dopňky již nepomohou - obrattte se proto na potom gynekologa. Hormonální terapie / tzv. substituce/ je dobře ůčiná, musí se nasadit včas, ale vrací ženám chut do života a má i jiné kvality /ochrana srdce před infartkem, zlepšení pleti a sliznic, normalizace plačtivých nálad, odstranění návalů a podobně/. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
štítná žláza | Od: simušinka | 9.8.2014 21:19
Dobrý den můj kamarád má štítnou žlázu a nic víc mi
k tomu nechce říct tak se chci zeptat jestli může na
štítnou žlázu zemřít děkuji za odpověd
reagovat
re:štítná žláza | Od: uLekare.cz | 11.8.2014 09:05
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufám, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: