Štítná žláza

Dobrý den, na sonu ŠŽ mi bylo zjištěno: levý lalok štítnice obsahuje izoechogenní ložisko vel. 112 x 8 mm s přítomnou vaskularizaci, další drobné ohraničené anecha v horním pólu levého laloku velikosti do 4 mm. Stp. resekci pravého laloku štítnice (1994) - tohle je nález sona nyní a při nálezu před půl rokem: levý lalok nezvětšen, uzel 8 mm v centrální části Hormony endokrinních žláz podle krevních testů mám v pořádku, ale podle endokrinologa by byla vhodná operace i druhého laloku ŠŽ kvůli zvětšujícím se a přibývajícím ložiskům. Punkce se ještě neprováděla, beru Warfarin kvůli plicní embólii, ale nedávno jsem byla na PET CT s negativním nálezem, co se týká zhoubných nádorů. Myslíte si, že je nutná operace? První lalok byl operován v roce 1994 z důvodu koloidní strumy, v podstatě byl tentýž nález, ale v rozsáhlejším stavu, takže se dá asi předpokládat, že se situace bude opakovat? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, je poměrně vysoká pravděpodobnost, že se situace bude opakovat. Operace je indikována vždy v případě trvale rostoucího uzlu štítné žlázy a to pro riziko zhoubného bujení. Možností je také doplnit cytologii a uzel pravidelně sonograficky sledovat, ale pokud bude nadále narůstat, operaci se nejspíše nevyhnete.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x