Štítná žláza

Dobrý den, mám zvětšenou štítnou žlázu - je to trošku vidět i cítit na pohmat, . Byla jsem na odběrech - 2 x po půl roce a nebyla zjištěna žádné odchylka od normálu. Na SOno jsem byla také a byla zjištěna lehká difůzní struma. I přes to mi lékaři tvrdí, že je to v pořádku. Přibrala jsem - asi před 2 lety během 14 dnů 4 kg, předtím dalších asi 6, během, 4 let od té doby se snažím hlídat, ale i když nebudu jíst, tak se váha nehne. Mám celkem lámavé nehty, bývá mi zima, trpím sem tam otoky nohou a prstů. Myslím ,že tam nějaká porucha bude, ael už nevím, kdo mi to s jistotou řekne. Děkuji za odpověd´.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je na sonografii popisována difuzní struma, tak tam určitě nějaký problém je. Doporučuji pacientům, v případě negativity protilátek proti štítné žláze, užívání Jodu a Selenu alespoň půl roku s kontrolou laboratoře a UZ po půl roce. V některých případech, pokud si pacienti stěžují na problémy, které odpovídají příznakům snížené funkce štítné žlázy, zkoušíme podávat i malou dávku hormonů štítné žlázy i přesto, že laboratoř je třeba ještě v normě. Podle mých zkušeností se velice často řada obtíží zmírní nebo úplně vymizí. Pokud je dle vašeho lékaře laboratoř v pořádku a vašimi subjektivními problémy se nehodlá zabývat a vy máte jiný názor, mohu doporučit jen výměnu endokrinologa :-). Přeji hezký večer

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Umělé oplodnění jen do padesátky
Články: Umělé oplodnění jen do padesátky
Mít dítě v pokročilém věku...
Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Články: Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Zubařské křeslo není zrovna...
Ucpaný nos může upozornit na další zdravotní problém
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: