Štítná žláza

Dobrý večer,chtěla jsem se Vás zeptat- léčím se se štítnou žlázou od mých cca 11 let,..nyní je mi 32 let. Mám nefunkční štítnou žlázu- hypothyreosu. Beru Euthyrox 150uq 1 tbl.denně. Moje poslední výsledky v březnu letošního roku byly takovéto,..cituji: hmotnost 75 kg, tremor 0, štítná žláza malá, bez hmatných uzlů. OK: 31 cm, Hertel P 12-12/99, TF: 68/min pravid.akce, TK 130/80mmHg, akra suchá, teplá. Hormony: biochemie séra: FT4: 17.2, TG: 0,19, TSH: 8.900 Závěr: nadálr doporučen Euthyrox 150uq 1-0-0 6x a 1/2-0-0 1xtýdně. Chtěla jsem se Vás zeptat,jestli si myslíte,jestli mi lékař neordinuje zbytečně vysoké dávky léků? Předem Vám velice děkuji. Ještě jsem se chtěla zeptat,zda-li si myslíte,že by bylo vhodné užívat doplněk stravy Kelp. Děkuji, s pozdravem Radka B.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, jaké má vaše laboratoř referenční rozmezí pro TSH, ale určitě příliš vysoké dávky nemáte. Naopak, pokud jsou meze stejné jako u nás, tak bych vám ještě něco málo přidala. Ale záleží samozřejmě na tom, jak se vy sama s uvedenou dávkou cítíte. Kelp užívat můžete, ale vzhledem k tomu, že Jod je nezbytný zejména pro tvorbu hormonů štítné žlázy. které se u vás stejně netvoří, tak bych asi zbytečně neutrácela. Snad jedině pokud jste těhotná nebo kojíte.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: