Stitna zlaza

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli uživání letroxu nebo eutyroxu muže vyvolávat páleni v krku a otékani krku.pokaždé když polknu který koli lék mám tyto potiže.Múj lekař tyto mi nechce věřit,ale já natom trvám-mám to vyskoušené,kdzž ty leky neberu -tyto potíže nemám.můzete mi prosím odpovědět-případne navrhnout nějaký jiný lék-jestli něco jiného je..děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, občas se s intolerancí na jeden nebo druhý z těchto léků setkávám, ale zpravidla to vyřeší záměna Letrox/Euthyrox nebo přechodné snížení a pak postupné pomalé navyšování dávek. Hormon levothyroxin, který je v léků přítomen je stejný, jako ten, který si vytváříte vy sama ve štítné žláze, alergie by na něj tedy vznikat neměla ( i když v medicíně je možné všechno)...spíše se jedná o alergické reakce na některou z pomocných látek, které jsou součástí tablety. Z jiných léků je možné zkusit ještě Thyreotom (kombinace T3 a T4 formy hormonu) nebo Jodthyrox. Všechny ale obsahují levothyroxin jako Letrox či Euthyrox. Otázkou také je, po jak dlouhé době se svědění a otok krku objevuje a jestli opravdu souvisí s těmito léky. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: