Štítná žláza

Dobrý večer. Již podruhé jsem absolvoval mononukleozu. Nyní mě zjistili štítnou žlázu z krve a sonografii. Nález mám takový - dle USG záchyt isoechogenního uzle vpravo, cysta vlevo, objem celkový 13.73ml, tsh 2.0, ft4 8.55 (n. do 14.4) Zjistili mě dto nedávno ještě půjdu znovu na další vyšetření u dalšího specialisty čekají mě snad až 3 testy. Mám zvýšenou funkci nebo sníženou štít.žlázy? Chce se mě častěji spát, jsem raději v teple, rád jím, docela mám i chuť na sex, rád cvičím, jsem více unavený. Co jsem vypozoroval a vyčetl - že i zapomínám, ale nevím zda to není jen má domněnka. Pokud bych měl sníženou funkci znamená to málo hormonů? Hledal jsem na internetu vše možné i hodnoty, ale mám v tom hokej. Navíc je možné, že tento problém mám déle, ale nevěděl jsem o něm. Měl jsem v práci déle hodně stresu, pak nějaké problémy a navíc deprese a úzkost. Vždy jsem stresy snášel dobře. Mimo toho, že by mě zajíma informace jak mám funkční štítnou žlázu a zda se to dá ovlivnit potravanami jako strava a minerály jako zinek,selen by mohli zvýšit produkci žlázy? Dále mě nejde na rozum jedna věc - špatně se zbavuji tuku jestli to s tím souvisí a také nenabírám skoro žádnou nebo minimálně svalovou hmotu. Jelikož se déle zaměřuju nejen na nabírání svalů - naturálně, neužíval jsem nikdy steroidy ani jiné svinstvo a nabíral sílu, pomáhá mě cvičení i psychicky, nebolí mě záda atd. Je možné, aby štítná žláza zastavila nebo omezila růst? Při jaké produkci tomu tak je? Ovlivňuje štítná žláza hladiny testosteronu a regeneraci organismu, případně kvalitu spánku? je možné, že mám vyšší hladinu testosteronu díky stravě a posilování, ale snížilo mě to funki štítné žlázy? Pokud píšu blbosti opravte mne. Čekají mě ještě v prosinci testy amám z toho strach, zda nebudu doživotně brát léky navíc jelikož rád cvičím bojím se, že ztratím nejen hmotu, ale hlavně sílu a nebudu moci vlastně zvedat těžší váhy což je pro mě relax jako pro ostatní zapnout tv. Naruší léky nějak třeba i vytrvalost,výdrž jako třeba sex, kolo, běh apod? Je mě 26 let, měřím cca 177cm, mám 91kg trochu nějaký tuk ale omezeně, jím pestrou stravu vícekrát denně, piji většinou jen čistou vodu, neužívám alkohol, cigarety, jím zeleninu,ovoce, vitaminy i z tablet. Mám poslední 2 roky alergii na pyl, na acylpirin na nemoci moc netrpím asi tak 1x ročně jen nachlazení nebo chřipkka. Prodělal jsem 1 těžší monukleozu a špatnými jaternými testy adalší teď nedávno slabší, jsem po operaci slepáho střeva. Děkuji za jakékoli informace Lukáš

Odpověď odborníka:

Dobrý den, - funkci štítné žlázy máte dobrou, TSH je v pořádku, máte jen lehce nižší FT4 - doplňky stravy užívat můžete, hlavně jod a selen - štítná žláza a její hormony ovlivnuje celý organismus, nedostatek hormonů může vést ke zvýšení hmotnosti, nadbytek vede naopak k úbytku hmotnosti - změny v kvalitě spánku mohou také s poruchou funkce štítné žlázy souviset, spíše se zvýšenou funkcí - vyšší hladina testosteronu vám určitě poruchu funkce štítné žlázy nevyvolala - cvičit můžete i se sníženou funkcí, ta vás v životě nijak nelimituje i kdybyste bral doživotně léky. Ty pouze hradí to, co vám schází a nenarušují vůbec nic. S pozdravem

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x