Štítná žláza

Dobrý den, byla mi provedena sonografie štítné žlázy. Zpráva od lékaře zní: Štítná žláza normálního uložení, výrazná asymetrie laloků, pravý atrofický asi 8x6mm, levý zvětšený 22x20x54, v něm minimálně 3 objemnější smíšené echogenní nehomogenní uzly-dorzálně 19x16mm, laterálně 13x11mm, kaudálně hůře konturovaný 18x14mm v něm systa 4mm v průměru. Všechna uzl. ložiska výrazně vaskularizovaná, zbytkový parenchym levého laloku přiměřené echostruktury. Co to pro mne znamená? Zatím jsem u endokrinologa nebyla objednali mne az na 3/2012. Je mi 35, mám 4 letou dceru. Nikdy jsem na vyšetření štítné žlázy nebyla a ani se s ní neléčila. V prosinci 2011 jsem byla na operaci cysty na vaječníku a zjistili mi endometriozu. poté jsem absolvovala léčbu dipherelinem -vyvolaný uměle přechod a pak jsem brala 1/2 roku antikoncepci Azalia. Protože jsem zaznamenala větší padavost vlasů antikoncepci jsem po domluvě s gynekologem vysadila a zašla jsem k obvodnímu lékaři aby mi udělali krevní obraz a vyšetření štítné žlázy. Krevní testy vyšly takto: S-TSH 1,780, S-T4 celkový 111,0 a S-T3 volný 5,8. Může být stav mé štítné žlázy způsoben pooperační léčbou nebo už ke změně došlo někdy dříve? jaká by byla vhodná léčba?Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, změny ve štítné žláze určitě nejsou vyvolány pooperační léčbou, pravděpodobně si tam uzly už nějaký čas "pěstujete". Rozhodně by se z uzlů měla udělat cytologie a připravte se na to, že vás možná poženou na operaci. Uzly jsou ve štítné žláze celkem častou záležitostí a většinou jsou benigní, ale určité malé procento může být zhoubný nádor. Držím palce, at se ve vašem případě jedná o tu první variantu. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: