Štítná žláza

Dobrý den,je mi 22 let a v roce 2009,jsem byla na vyšetření štítné žlázy. Má doktorka mi zjistila sníženou funkci štítné žlázy,ale až v roce 2010 mi nasadila léky euthyrox 50,odebírala mi krev zrovna když jsem menstuovala,tak si nejsem jistá jestli to s tím není spojené. Od té doby mam hladiny stále stejné, i když euthyrox neberu. Asi je to ode mne nezodpovědné,ale když jsem ho brala 3 týdny tak jak jsem měla, cítila jsem se malátna a strašně rychle jsem zapomínala. Chci se zeptat zda to s tím nějak může souviset a jaké problémy mne mohou čekat když otěhotním a zda to bude mít nějaký dopad na plod. Necítím se, že bych měla nějaké příznaky, které téhle nemoci přisuzují. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Karolíno, snížená funkce štítné žlázy může způsobit problémy s otěhotněním, zvyšuje riziko potratů a má významný vliv na psychomotorický vývoj plodu. V případě otěhotnění bych tedy rozhodně doporučovala IHNED vyšetření hormonů štítné žlázy a případně úpravu její funkce. Pokud ted levothyroxin neužíváte, hladiny hormonů se nemění a vy nemáte žádné obtíže, pak asi není nezbytně nutné ho užívat. V těhotenství bych to ale neriskovala. Obtíže, které popisujete nejsou typickými nežádoucími účinky Euthyroxu. Přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Co vás čeká při...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: