Štítná žláza

Dobrý den, chystám se podstoupit IVF, byla jsem odeslána na endokrinologii - TSH 3,6, anti TPO 12,2. Vůbec mě nevyšetřili s tím, že hodnoty jsou v normě, ale pro jistotu nasadili Euthyrox. Asi po týdnu užívání jsem se začala cítit hrozně - deprese, úzkosti, chvílemi jsem myslela, že se snad zblázním, hrozná slabost a únava a návaly horka a občas jakoby šelest na srdci. Po dalším týdnu jsem léky vysadila a za dva dny mi bylo dobře. Mohlo mi být špatně z léků? Není zbytečné brát hormony, když nemám žádné problémy? Menstruace přesná - po třiceti dnech, netrpím nadváhou, mám spíše průjmy, zácpu nikdy, vlasy mi rostou šíleně rychle, mám velmi nízký krevní tlak atd. Vše opak příznaků hypotyreózy. Neměli by mě lékaři více vyšetřit, než nasadí léčbu? Nemůže ohrozit předávkování hormony případné těhotenství? Začínám v lékaře pomalu ztrácet důvěru. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u pacientek před IVF se hormony štítné žlázy někdy v malé dávce nasazují, i kdy je laboratoř v normě, zvláště, jsou-li zvýšené protilátky nebo jsou-li změny na sonu štítné žlázy. Podle nových doporučení by hodnota TSH měla být u těhotných pod 2,5 (samozřejmě ne vše brát dogmaticky a dělat ze zdravých nemocné). Pokud ale lék takovým způsobem netolerujete, pak je dobře, že jste ho vysadila. Nevím, jak vysokou vám dali dávku, ale při malých dávkách levothyroxinu dochází k předávkování vyjimečně. K nedůvěře k lékařům vám mohu říct jenom tolik, abyste si pečlivě vybírala, ke komu půjdete :-)...jsou to lidi, jako všichni ostatní...stejně náladoví, upracovaní, někdy vyhořelí...A pokud máte pochybnosti, pak se ptejte nebo jděte prostě jinam. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: