Štítná žláza

Pacient 56 roků na krku patrné již několik let hlavně levostranná struma endokrinol. sledováno od 12/2011. Ultrazvuk pravý lalok mírně zvětšen, polynodosní struktury, levý lalok je významě zvětšen, vyplněn částečně cystickým uzlem vel. 31x29 cm, okolí bez patol. traceha ve stř. čáře, uzliny a parathyr.nezv. Závěr: polynodosní struma mírná progrese vlevo. Nadále platí návrh na operaci jako optimální řešení.Kontrola 02/2013 Toto je zpráva od ošetřujícího lékaře. Mám dotaz zda je nutná operace a co může následovat pokud operaci odmítnu. Nemám zatím žádné problémy, které by mne nutily podstoupit tuto operaci ze které mám strach. Děkuji za vaši radu která mi bude nápomocná při mém rozhodování. Ještě jednou děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, největší nebezpečí hrozí, pokud se bude uzel nadále zvětšovat. Nyní sice žádné problémy nemáte, v budoucnu by to tak ale být nemuselo. Pokud uzel poroste, zejména směrem dolů, do hrudníku, pak byste mohla mít obtíže s polykáním, dýchací obtíže, chrapot atd. Navíc, čím je uzel větší, tím rizikovější je operace (a také budete už jenom starší). Dalším problémem může být, i když s malou pravděpodobností, že uzel nebo jeho část, může být zhoubné povahy. Takže pokud se uzel stále zvětšuje, pak bych byla také spíše pro operaci. Držím palce při rozhodování a přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: