Štítná žláza

Dobrý den pane doktore, mám dotaz - 3 roky se léčím se štítnou žlázou(beru carbimazol) - poslední laboratorní hodnoty z října 08 mám TSH 0,038, fT4 25,9 a fT3 8,8 - cítím se dost unavená, ospalá, hubnu, není mi celkově dobře a špatně se mi polyká. Závěr diagnozy: oligosymt. thyreotoxikoza, t.č. aktivní - scintigrafický teplý uzel v pravém laloku. Můj doktor mi pořádně nedokáže říci co to pro mě znamená a chce mě poslat na operaci - chtěla bych vědět, zda je operace nutná a jestli bych po operaci musela brát nějaké hormony. S přítelem se snažíme o početí, ale poněkud se nám nedaří, má to vliv i na početí? Děkuji Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, činnost šttíné žlázy má vliv i na početí a díky tomu, že vaše štítná žláza plní svou funkci poněkud přehnaně ("pracuje moc"), pravděpodobnost početí to snižuje. Jak píšete, i přes užívání léků se nedaří činnost štítné žlázy snížit do normálu, navíc v pravém laloku se objevil uzel (tvořený zvýšeně pracující tkání štítné žlázy, což vždy poněkud hrozí tím, že by tam mohl vzniknout nádor). Při operaci by se odstanil jak onen rizikový uzel, tak nejspíš i tkáň štítné žlázy. Znamenalo by to sice užívání hormonů štítné žlázy po zbytek života (tj.každé ráno půl nebo jednu tabletku), ale ochránilo by Vás to jak před následky zvýšené funkce štítné žlázy (poškození srdce a dalších vnitřních orgánl, někdy také exoftalmus = takové ty "vypouklé rybí" oči), tak před možným nádorem. Doporučuji probrat situaci podrobně s vaším lékařem (neostýchejte se ho podrobně vyptat na vše, co Vás v souvislosti s tím napadá), abyste měla jistotu, jak na tom konkrétně jste a jak moc je operace nutná.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: