Štítná žláza

Dobry den, moze z nefunkcnej ST v dectve sa stat opat funkcna? To mi aspon tvrdi moja znama, ze to iste ma aj jej dcdra preto nerastie, ale ze v dospelosti sa to upravi a nemusi brat lieky a stitna jej funguje. A 2 otazka sa tyka mna, ci moze hormonalna antikoncepcia vyvolat ochorenie stitnej zlazy, konkretne jej znizenu funkciu, pretoze to mame v rode a nerada by som to tyrila ak by to bola pravda co len trosku. Dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý deň, je možné, že v detstve nefungujúca štítnica sa po puberte normalizuje, neplatí to ale pre všetky prípady - závisí od konkrétnej diagnózy. Čo sa týka antikoncepcie a štítnice - antikocepcia môže znižovať vstrebávanie hormónov štítnej žľazy, které pacientka užíva. Neplatí ale, že by antikoncepcia ochorenie štítnice priamo vyvolávala. Keď máte v rodine zvýšený výskyt ochoreni štítnice, máte vyššie riziko, že sa prejaví časom aj u Vás, bez ohľadu na užívanie antikocepcie. Pekný deň.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: