Štítna zľaza

Dobrý deň. Mám 36 rokov a od svojich 12 rokov mám diagnostikovanú nodóznu strumu. Nedávno mi tiež z punkcie a aj zo zvýšených anti-TPO protilátok zistili Hashimotovu thyreózu. Laboratórne výsledky sú v norme (s opakovaným fT4 na dolnej hranici a s TSH okolo 1,0), keďže však trpím symptómami hypothyreózy a štítna zľaza sa mi zväčšuje, pred pol rokom mi lekár zahájil liečbu Euthyroxom, 25 mcg denne. Po poloročnej liečbe sa mi symptómy zlepšili (dokonca sa mi prvýkrát v živote podarilo otehotnieť, žiaľ, s následným spontánnym potratom), ale ešte stále sa necítim úplne dobre a štítna zľaza sa mi objemovo zase o trochu zväčšila. Moje terajšie výsledky pri liečbe sú: TSH - 0,90 (ref. 0,27 – 4,20 mIU/l), fT4 - 12,5 (ref. 12,0 – 22,0 pmol/l), fT3 – 4,71 (3,13 – 6,76 pmol/l). Lekár mi neodporúča zvýšiť dávku Euthyroxu, lebo sa bojí, že sa mi veľmi zníži TSH a že mi vyvolá hyperthyreózu. Neviem, či tomu správne rozumiem, ale nevyvoláva príznaky hyperthyreózy vysoké fT4 (a nie nízke TSH)? Mohlo by mi zvýšenie dávky na 50 mcg príliš zvýšiť fT4, ak ho 25 mcg dávka ani trochu nezdvihla? Mohlo by mi inak uškodiť, ak by mi TSH kleslo ešte nižšie k dolnej hranici, príp. málo pod? Ďakujem za odpoveď. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý deň, pri pokusoch o zmenšenie štítnej žľazy sa doporučuje cieľová hladina TSH 0,3-0,5. Pokiaľ sa povedzme ani po pol roku stav nezačne upravovať a žľaza by sa naďalej zväčšovala, iná možnosť ako operácia už veľmi nie je. Čo sa týka navodenia hypertyreózy, hodnotí sa vždy súčasne TSH aj fT4, takže sa nedá povedať, že niektorý z hormónov tu nie je dôležitý pre hodnotenie stavu. Každopádne si myslím, že zvýšenie dávky na 50 ug denne by Vám poškodit nemalo a kľudne by som to skúsila - kontrolný odber krvi by ale mal prebehnúť do 3 mesiacov od zmeny dávky (pre prípad, že by to bolo pre Vás naozaj veľa). Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Magický cholesterol – víte, kolik je ho ve vaší krvi?
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Obtěžuje vás zákal sklivce? Operace se nebojte
Články: Obtěžuje vás zákal sklivce? Operace se nebojte
Zákal sklivce může být...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: