Štítná žláza

Dobrý den paní doktorko, už jste mi odpovídala na můj dotaz " Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, před dvěma měsíci jsem byl na předoperačním vyšetření. (operace lokte). Byla mě zjištěna vyšší hladina TSH 5,76 a fT4 8,66. Před týdnem jsem byl na dalším odběru a parametry se ještě zvedly. TSH 10,98 fT4 7,09 fT3 5,1 ATPO 108,0 Atg 5,82. Zhoršil se cholesterol. Paní doktorka mě předepsala Letrox 25 1-0-0. Jsem pořád hodně unavený, pálí mě oči, jako kdybych vůbec nespal. Na kloubech se mi tvoří vyrážka. Nikdy jsem s tím problém neměl. Děkuji za radu. Karel Odpověď odborníka: Dobry den, tyto hodnoty znamenaji, ze mate snizenou funkci stitne zlazy, tj nedostatek jejich hormonu. S tim velmi pravdepodobne souvisi Vase obtize, vcetne vyssiho cholesterolu. Proto Vam hormony doplnuji v podobe Letroxu. Davka 25ug denne pri TSH 10 bude velmi pravdepodobne nedostatecna. Zlepseni Vasich obtizi muzete ocekavat az se hormonalni hladiny zcela znormalizuji. Drzim palce." Dnes jsem byl na sonu 36 s těmito výsledky: 36 je ostrých kontur, asymetrická, echogenita je snížená, textura hrubá, struktura nehomogenní, vaskularitzace zvýšená, I v oblasti isthmmu hypoechogenní uzlík 8 mm, další hypoechogenní uzlík v pravém laloku dorzálně 6mm, dále patrné drobné mikronodulace do 3 mm bilat, pravý lalok o velikosti 181x20x51 mm, objem 10 ml, levý lalok o velikosti 14,5x14,5x46 mm, objem 5,1 ml, cevní svazky bez deviace, volné, parath, ani LU v okolí nezvětšené. Na Endokrinologii mě objednali až na 28.5.2013 a z výsledků sona ničemu nerozumím. Letrox 25 jsem musel přestat brát, měl jsem velké bolesti hlavy, břicha a krku. Po vysazení je žaludek v pořádku, hlava lepší, ale krk stále bolí. Paní doktorka na interně říkala, že musím počkat až na ednokrinologii. Děkuji mockrát za odpověď. Přeji hezký den. Karel

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výsledek sonografie je v souladu s pozitivitou antiTPO, tj protilátkou proti štítné žláze. Máte tzv. autoimunitní tyreoiditidu, něco jako alergii na vlastní žlázu, tudíž Váš imunitní systém na ní reaguje neadekvátně. To vede ke zhoršení její funkce a změně struktury, která byla popsaná na ultrazvuku. Výsledek sonografie je nicméně v rámci této diagnózy vcelku příznivý, nic, co by bylo v nejbližší době k řešení. Ultrazvuk se opakuje cca 1x za 6-12 měsíců. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: