Stitna zlaza

Dobry den. Rada by som si vypocula vasu radu a pohlad na moje vysledky ohladom stitnej zlazy. Laboratorne vysledky 17.3.2011: TSH 1,9 mIU/l, fT4 16,4 pmol/l, ATG menej ako 30, TPO menej ako 7, LH 2,1 IU/l, FSH 2,8 IU/l, prolaktin 11,8 ng/ml, estradiol 50,0 pg/ml. DG: Oligomenorhea Dalsie laboratorne vysledky z 10.7.2013: TSH 3,1 mIU/l, fT4 17,1 pmol/l, ATG menej ako 10, TPO menej ako 7, LH 15,2 IU/l, FSH 5,3 IU/l, prog 0,22 ng/ml, estra 52,0 pg/ml, prol 11,9 ng/ml. DG: Autoimunna tyreoiditida bez strumy s hranicnou hodnotou TSH. Podozrenie na thyreopatiu nepotvrdene. Na tomto druhom vysetreni bolo urobene aj USG stitnej zlazy. V sprave je napisane: pravy lalok 14x14x52mm, objem 4,84ml, lavy lalok: 10x16x29mm, objem 2,2ml, isthmus 2mm, echogenita difuzne lahko znizena, loziskove zmeny nepritomne oproti vysetreniu z marca 2011 signifikantny narast praveho laloka. Na to, mi predpisal doktor euthyrox - pol tablety rano (25ug). Kontrola o 8mesiacov. Vela som o tomto citala a mne sa zda, ze moja stitna zlaza funguje uplne v poriadku. Pravda, som niekedy unavena,menstr.cyklus mam trosku dlhsi, mala som problemy jeden cas aj s atopickym ekzemom, ale to je uz vsetko v poriadku a je mi dobre. Neberiem ziadnu antikoncepciu, vobec ziadne lieky. Preto som sa rozhodla, ze nechcem brat ani tieto lieky, telo sa da doporiadku samo vhodnou stravou- jem ryby, kelp a tekvicovy olej kvoli selenu. Prosim vas, napiste mi, vas pohlad na tento nalez. Ja viem, ze som uplne v poriadku a ziadne lieky nepotrebujem. Dakujem za vasu odpoved. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění dotazu, byl teprve dnes ke mě přesunut. Předně bych chtěl říci, že je potřebné se domluvit s Vaším ošetřujícím lékařem - pokud jste se rozhodla léky nebrat, je třeba mu to upřímně říci a vyposlechnout si jeho názor na tento postup. Jako pacient máte samozřejmě právo na vlastní názor týkající se léčby (a je dobře, že jste se snažila si o štítné žláze hodně nastudovat) a lékař by to měl akceptovat a samozřejmě Vám podrobně vysvětlit, proč podle jeho názoru je medikace ve Vašem případě potřebná. A teď k Vaší otázce - uvedené laboratorní výsledky skutečně neukazují na to, že by štítná žláza fungovala nedostatečně (TSH 3,1 je sice v horní polovině vhodného rozmezí, ale sám bych ho za "hraniční" nepovažoval, dále přesně nevím, proč je v diagnose uvedeno "autoimunitní thyreoiditida", když příslušné protilátky máte negativní - zřejmě, zde trochu záleží na použité příslušné laboratorní metodě a její hranici pozitivity výsledku, a-TG z 2011 mohlo již být pozitivní, a také UZ nález - snížení echogenity, může na tuto dg. ukazovat). Takže nasazení malé dávky thyroxinu bylo ze strany lékaře zvoleno zřejmě hlavně pro nález na ultrazvuku - tedy zvětšení laloku štítné žlázy (popsáno jako "signifikantní" - předchozí nález ale neuvádíte...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: