Štítná žláza

Jsem od března po operaci celé štítné žlázi kterou mně zničil Rivodaron,který užívám na arytmiji srdce.Stále mám knedlík v krku,musím neustále polikat.Dále mně stoupla hladina cholesterolu.Je možné že toto všechno souvisí s touto operací?A jak často se má chodit na jaterní a štítnou žlázu testy,při užívání Rivodaronu?Před tím než jsem přišel o štítnou žlázu jsem mněl testy vpořádku. Děkuji vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Operací došlo ke změně uspořádání tkání v krku, to může vést k určitému dyskomfortu na krku, byť to není standardem. Hojící procesy můžou trvat i rok.
Co se týče cholesterolu - pokud jste měl před operací zvýšenou funkci štítné žlázy, tam dochází k urychlení metabolizmu, tudíž i k lepšímu spalování tuků. Po operaci se metabolizmus opět znormalizoval a tak se hladina cholesterolu zvedla. Nicméně, nelze říct, že zvýšená funkce štítnice je tělu prospěšná, naopak ho značně zatěžuje.
Pokud se týče kontrol štítnice při užívání Rivodaronu, teď po operaci (pokud se opravdu odstranila celá štítnice) se kontroly plánují hlavně kvůli úpravám dávky substituce hormonů štítné žlázy. Závisí na stabilitě jejich hladin u Vás (každé tělo je jiné), většinou stačí 1-2x ročně. Stran jaterních testů se musíte domluvit s Vašim kardiologem.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: