Štítná žláza

Dnes mi zjistili dle krevních výsledků hyperfunkci štítné žlázy. Bylo mi řečeno,že příznaky jsou zcela jasné. Pocení se,nespavost a tak dále. Problémem ale je úbytek váhy. Dozvěděla jsem se,že při hyperfunkci štít. žlázy má docházet k úbytku váhy. Ale já za poslední 2 měsíce připarala poměrně dost a přitom sportuji a snažím se jíst zdravěji. HA beru už rok a půl. Je nějaká možnost,že to může být spojeno s poruchou štítné žlázy ? Děkuji a hezký den.

Odpověď odborníka:

Ano, typický je úbytek váhy, ale ani přibývání není úplnou raritou. Zdůvodňuje se sice většinou tím, že při urychlení metabolizmu, který hypertyreosu doprovází, dojde k navýšení apetitu, a to se u Vás podle dotazu nestalo. Takže úpřimně nevím.
Každopádně, když dojde k úpravě funkce štítnice, metabolizmus se spomalí a právě v tomto stadiu hodně pacientů nabere hmotnost.
Asi jsem Vám moc nepomohla, ale každý organizmus je jiný, někdy reaguje jinak, než se od něj očekává. Uvidíte, jak se bude Vaše situace časem vyvíjet. Budete v péči endokrinologa - pokud by se mělo jednat o jiný hormonální problém (např. o současnou nadměrnou produkci kortizolu), měl by na to přijít.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: