Stitna zlaza

Pani doktorka,prosim vas poradili by ste mi ohladne mojich vysledkov na SZ. Mam 33 rokov. THS mam 7,150 (norma je do 5,1), FT4- 13,040, ATG -1,060 (norma je do 1) ATPO-0,35 USG stitnej mam v poriadku. Co sa chcem spytat ci mam alebo nemam byt nastavena na liecbu Eutyroxom ak mam vysledok trochu nad normu a co znamena to ATG trosku cez normu,jedna sa o autoimunitny zapal? Ak uz mam TSH 7 znamena to ze uz mi SZ nestiha a po case bude treba brat lieky? Aj moja mama a babka sa liecia na znizenu funkciu SZ.Prosim vas mozem byt uz z tychto hodnot unavena,lebo tak sa citim len neviem ci je to zo SZ. A moze bratie antikoncepcie ci uz kombinovanej alebo len cisto gestagenovej nejak narusit stitnu zlazu,alebo zhorsit ochorenie? Ci sa mam radsej HAK vyvybat. A moze aj stres zvysit vysledky SZ,pretoze pred 5 mesiacmi mi vyslo TSH 6,99 potom sa bral opat odber za 3 mesiace ten bol 4,9 a pred tyzdnom mi vysiel 7,150. Ako to moze takto skakat? Moze ranny stres z odberov skreslit vysledok,pripadne ako si to mam vysvetlit.Dakujem krasne za odpoved

Odpověď odborníka:

TSH 7 při normálním fT4 je jen mírná odchylka od normy - při normálním nálezu na ultrazvuku a jen hraničně pozitivních protilátkách léčba může a nemusí být zahájena.
Záleží to od toho, jestli např. plánujete těhotenství, jak výrazné jsou Vaše obtíže, jakou máte hladinu cholesterolu a pod.
Já osobně bych léčbu nasadila, dlouhodobě zvýšené TSH totiž může způsobit zvětšování štítné žlázy, tvorbu uzlů atd. Navíc, při takto pozitivní rodinné anamnéze se léčbě časem nejspíš i tak nevyhnete.
Stres má obecně negativní vliv na celý organizmus, štítná žláza není výjimkou. Hormonální hladiny jsou citlivé na spoustu faktorů vnitřních i vnějších, tudíž jejich hladiny kolísají. HAK užívat můžete.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: