Štítná žláza

Mám takový dotaz.. v říjnu minulého roku jsem byla u lékaře a ta vyslovila podezření na onemocnění štítné žlázy, neboť tomu odpovídaly veškere příznaky (zimomřivost, zadýchávání se, padání vlasů, nehtů, palpitace, únava, suchá kůže, tlak v krku...). Po odběru krve se však nic nepotvrdilo, kromě toho, že mám vyšší cholesterol a nižší cukr. Poslala mě tedy ještě na sono štítné žlázy, kde mi byly zjištěny 4mm cysty, s tím, že jsou tak malé, že by mě neměly vůbec ovlivňovat. Schodly jsme se tedy na tom, že by to mohlo být i od stresu.. V únoru u mě bylo vysloveno podezření na trombozu v LDK (otok, bolestivost) ta se nepotvrdila, beru na to Detralex, ale nikdo nedokáže vysvětlit, z čeho bych to mohla mít. Bohužel, stále mam tlak v krku, jako knedlík, který nejde spolknout a při větší námaze mi noha stále otýká. Ráda bych se zeptala, zda to spolu nemůže souviset, případně zda by jste mi nemohla poradit, co bych mohla udělat proto, abych už alespoň necítila ten tlak v krku. Občas mi tam tlačí tolik, že mě polije horko a musím si sednout na vzduch. Má lékařka už se k tomu nevrací, i když jí říkam o mých přetrvávajících potížích... Už si neví rady, co by semnou mohlo být v mém věku.. Pozn.: má babička je po operaci štítné žlázy, operovali jí když byla mladá a přišli na to jen z toho, že se zadýchávala, když šla do schodů. Je nějaká možnost, že by se to u mě mohlo projevovat taky jen příznaky, jako u ní? Když jí v krvi nic nenašli?

Odpověď odborníka:

Žilní trombóza by se štítnicí souviset neměla. Pokud není jasné, jak trombóza vznikla, je na místě vyšetřit, jestli se nejedná o genetickou poruchu sráženlivosti krve.
Co se týče pocitu tlaku na krku, ten je hodně nespecifický a často stresového původu. Někdy může souviset s autoimunitním procesem ve štítné žláze, který se nemusí projevit ve smyslu změn ve funkci štítné žlázy - měla ale byste pozitivní protilátky proti štítnici (antiTPO, antiTg), nebo alespoň nález na sonografii (změny základní struktury žlázy, ne ve smyslu uzlů, či cyst).
Pokud tedy potíže trvají, můžete zkusit vysloveně endokrinologické vyšetření, kde je vyšetření většinou podrobnější, než co si může skrz pojišťovnu dovolit praktický lékař.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Alkohol narušuje spánek nejen starších lidí
Články: Alkohol narušuje spánek nejen starších lidí
Souběžné používání alkoholu...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Zákal sklivce – neškodný problém, nebo choroba ohrožující zrak?
Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Články: Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Jenom v Evropě se každý rok...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: