Štítná žláza

Dobrý den, je mi 29 let a chtěli bychom miminko. Bohužel mám problémy se štítnou žlázou (na pravém laloku je uzel, který produkuje více hormonů, než by měl). Vzhledem k tomu, že chci otěhotnět, tak mě paní doktorka posílá na operaci - odstranění poloviny štítné žlázy. Je to opravdu nutné nebo by to šlo nějak udělat, že bych např. během těhotenství užívala léky? Ještě mám nedostatek trombocytů, cca 30 tis. Předem velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud vám lékařka navrhuje léčbu operativní, je to v této situaci i podle mého názoru nutné a hlavně - i " rychlejší " řešení. Kdybyste musela podstoupit léčení léky ( většinou Carbimazolem na utlumení funkce štítné žlázy, která je v oblasti uzlu vystupňovaně aktivní )nebo radioizotopy, je to léčba na delší dobu a hlavně poté není doporučováno ještě nějakou dobu otěhotnět. Když se po operaci funkce štítné žlázy stabiliźuje, budete chodit na kontroly k endokrinoložce a spolu naplánujete nejlepší termín pro otěhotnění a po celou obu těhotenství budete pod její kontrolou. Nedostatek trombocytů by měl pravidelně sledovat hematolog, aby mohl posoudit, zda jde o izolovaný stav nebo součást nějaké jiné nemoci /nejčastěji autoimunitního původu/, to ale bez podrobnějších testů nemůže nikdo říci. Doporučovala bych tedy, pokud nejste již na hematologii sledována, i vyšetření na hematologii a operaci štítné žlázy po domluvě s endokrinoložkou. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: