Štítná žláza

Při ultrazvuku štítné žlázy,mi byli nalezeny hypechogenní ložiska do 20mm.Následně jsem byl poslán na vyšetření krve,výsledek byl v pořádku.Nyní mě paní doktorka posílá na Biospii.Nevím co to znamená,jenom co jsem se dočetl,prý je toto vyšetření vpychama a je bolestivé.Opět,co jsem se doslechl,se dá nahradit CT vyšetřením,mohu na něm trvat?Proč se toto vyšetření dělá,ta krev je nedostatečná,je to vlastně předoperační vyšetření,čili mě čeká operace?Mám z toho strach,obzvláště,když prakticky nic nevím,a jenom kalkuluji z toho,co je napsáno na internetu.Děkuji za odpověď.Pavel

Odpověď odborníka:

Milý Pavle, i když máte krevní testy v pořádku, nedá se podle toho soudit, jestli jsou uzly ve Vaší žláze nezhoubné, jestli nejsou nějak podezřelé. To rozhodne nejlépe biopsie tenkou jehlou a následné mikroskopické vyšetření odebraných buněk. Vyšetření se dělá ambulantně, je to malý vpich, zpravidla není moc bolestivý. Většina pacientů mi po punkci řekla, že se té biopsie báli zbytečně, že to nic nebylo. Podle výsledku se rozhodne, jestli je vyšetřený uzel neškodný, nebo jestli je riziko, že by mohlo jít o nádor štítné žlázy. V případě podezření by se plánovala operace štítné žlázy. Kdyby se přinejhorším nádor potvrdil ( s jistotou se to ví až po operaci), většina z nich je dobře léčitelná a mnohdy jsou i plně vyléčitelné pomocí radioaktivního jodu. Biopsie se tedy nebojte. Bohužel CT vyšetření nemůže biopsii nahradit.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: