Štítná žláza a dávka euthyroxu v těhotenství

Dobrý den, v 8.týdnu těhotenství mi zjistili hypofunkci štítné žlázy: tsh:5,57, fT4:13,9, protilátky zatím chybí Ca:2, 37, P:1,29. Lékařka mi nasadila euthyrox 50 1, 5 tablety denně (+ jod v ramci přípravku femibion) se slovy, že je třeba, aby se hladina co nejrychleji srovnala, a proto je možné, že budu mírně předávkovaná. Po týdnu užívání mě 3dny velmi bolela hlava a trpěla jsem nespavostí - dávku jsem na dva dny na doporučení lékařky snížila, po odeznění problémů opět pokračovala. Od té doby jsem pořád velmi unavená. Nyní, na kontrolním odběru po 3 týdnech, mám hladinu TSH:1,7. Doktorka, řekla, že je to výborné. Nicméně mi chce nechat dávkování 1,5 tablety denně, o kterém prvně tvrdila, že je vysoké, aby se mi co nejrychleji srovnala hladina. Jaké dávkování byste mi doporučili a myslíte, že je dostačující? Myslíte, že značná únava může být důsledkem vyšších dávek euthyroxu? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste měla na dané dávce Euthyroxu hodnotu TSH 1,7, opravdu bych na ní ani já nic neměnila. Dávka substituce se u každého nastavuje individuálně, tudíž nelze doporučit nějakou konkrétní dávku bez laboratorní kontroly. Navíc je předpoklad, že s postupujícím těhotenstvím se bude dávka ještě dál zvyšovat (s rostoucí zátěží organizmu). 75ug Euthyroxu denně nění nijak vysoká dávka (běžně se užívá i 150-200 ug) a nemyslím si, že Vaše únava souvisí s ním. Únava v těhotenství je velmi častá věc, za kterou jsou zodpovědné náročné změny probíhající v organizmu. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: