Štítna žľaza a liečba

Dobrý deň, dlho sa snažíme s manželom o bábätko. bola som 4x tehotná - 1. (2008)sme počali prirodzene po viac ako dvoch rokoch, no v 9tt sme o babo prišli, 2.(2011) bolo po IVF, ale skončilo to zase v 9tt anembryomolou, 3.(2012) znova po IVF - v 7tt prestalo biť srdiečko, 4.(2013) po KET, ale zase v 7tt prestalo biť srdiečko. podstúpili sme všetky možné vyšetrenia. z funkčného hľadiska sme v poriadku, manžel horší spg, preto to IVF. liečim sa na autoimunnu chron. tyreoditidu zhruba 5 rokov. pred liečbou som mala s-tsh 3,387, ft4 13,56 (9,14 -23,81), atpo 54 IU/ml (0-60). posledné výsledky zo včera sú takéto: TSH -1,801, ft4 -14,64, protilátky sa nekontrolujú, boli mi brané iba v ten prvý raz. je potrebné ich znova skontrolovať? beriem L-Thyroxín 50mg po-pi, cez víkend 25mg, plus prednison 5mg denne (kvoli protilátkam na spermie). myslíte, že je liečba dobre nastavená? čo vravíte na tie hodnoty? môžme ísť v marci na IVF? ide o hashimota? USG uplne v poriadku, laloky nezväčšene, paremchým homogénny, hrubozrnitá štruktúra, vpravo malá LU later. od ciev. zväzku 6x5mm - poviete mi, čo toto znamená? Ďakujem za odpoveď. J

Odpověď odborníka:

Hormonální hladiny štítnice máte v pořádku, stran toho na IVF klidně jít můžete. Protilátky byly negativní a sono obraz normální, tudíž nevypadá, že byste měla Hashimotovu tyreoiditidu. Vzhledem k tomu, že antiTPO bylo negativní, asi bych kontrolu indikovala (spolu s antiTg), nekontrolují se jen pokud jsou již jednou pozitivní. Na léčbě to ale i tak nic nezmění, význam to má spíše z prognostického hlediska.
Malá uzlinka bude nejspíš jen běžně reaktivní, tj po běžném kontaktu s nějakým virem/bakterií z prostředí.
Zkusila bych ještě doplnit susbtituci jodem (100 ug denně), pokud ho již neužíváte v podobě nějakých těhotenských vitamínů.
Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: