Štítná žláza a lymfatické uzliny

Přeji příjemný den, je mi 36 let, dosud skoro naprosto zdravá (krom ve 20 letech konizace děložního čípku)... Byla jsem před několika dny na UZ vyšetření kvůli zvětšené uzlině před levým uchem (žádné jiné problémy, krom toho, že tam je, nebyly). Naštěstí tam byla pečlivá doktorka a pro jistotu mi zkontrolovala celý krk a - to již bohužel - zjistila, že mám i několik uzlů do velikosti 25 mm na štítné žláze, se kterými mě poslala na endokrinologii (objednání za 14 dní). Navíc objevila ještě několik zvětšených uzlinek v oblasi krku, všechny ale pod 6 mm. S tou štítnou žlázou se tolik neobávám, to se prý vždy dobře vyřeší, přinejhorším vyndáním ŠŽ, ale mě osobně více straší ona zvětšená uzlina před uchem. Když jsem byla na sonu před dvěmi měsíci, její velikost byla 4x5 mm, nyní je 7,5x5x7,5 mm. Celý popis zní takto: GP jemně zrnité textury, velmi povrchově za úhlem mnd. hypoechogen., ohraničená rezistence vel. 7,5x5x7,5 mm bez jasné hilové textury, s naznačenou dorsální reverberací signálu. "Chytře" jsem prohledala Google a narazila na to, že když je signál hypoechogenní, tak to naznačuje nádor... Další kontrolu na ORL mám naplánovanou až na listopad, v případě, že by se to začalo zvětšovat, tak ihned. Zatím ale nikdo nepátrá po příčině zvětšení uzlin. Mám trochu strach... Asi nakonec z obojího, jak z té uzliny, tak z té štítné žlázy. Myslíte si, že je oprávněný? A že mohou obě "nemoci" spolu souviset? Myslíte, že bych měla ještě požadovat nějaké krevní testy na zjištění příčin zvětšení uzlin? Nebo se mám uklidnit a více doktorům důvěřovat? :-) Díky za odpověď!

Odpověď odborníka:

Milá Evo, myslím si, že uzlinka u ucha může mít spoustu příčin a nádor bych ponechala až v řadě nekde u konce, navíc některé uzlinky prostě zůstanou po prodělané infekci zvětšené napořád a mohou reagovat na sebemenší podněty zvětšením. Hypoechogenní se rozhodně nerovná nádorová ! Echogenita znamená odrazivost, v tomto případě tedy, že uzlinka odráží ultrazvukové vlny méně než její okolí, takže tím bych se být Vámi neznepokojovala. Vyčkejte ještě jak dopadne kontrola na endokrinologii, je možné, že změny na štítné žláze budou znamenat probíhající zánět a uvidíte, co na to endokrinolog. pokud to již nebude považovat za svou spádovou oblast (tu uzlinu u ucha) a vy budete mít pocit dalšího zvětšování uzliny, pak raději spolu s Vaším praktikem naplánujte přešetření (kompletní základní odběry, zvážit testy na infekční nemoci). Biopsii takto malé uzlinky bych nechala až když se opravdu bude zdát něco na odběrech či dalším růstu uzliny podezřelé.Závěrem, uklidněte se a svým lékařům důvěřujte !Google je fajn, ale většinou přinese stran zdravotních rad víc škody než užitku :-)

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otoky po hmyzím bodnutí nepodceňujte
Články: Otoky po hmyzím bodnutí nepodceňujte
Možná vy nebo vaše děti...
Orgasmus u ženy
Články: Orgasmus u ženy
Příčin, které způsobují, že...
Zkraťte si léčbu bronchitidy přírodním způsobem
Články: Zkraťte si léčbu bronchitidy přírodním způsobem
Znáte to, stačí pár...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: