Štítná žláza a nadváha

Dobrý den. Mám dotaz, již asi 3 roky beru ráno 1/2 eruthyroxu, kvůli nějakým menším uzlům na štítné žláze, jinak hodnoty TH a fst jsou zcela v normě. Za tu dobu jsem přibrala 15 kg, i když jsem byla celý život štíhlá, chtěla bych tento lék vysadit, ale bojím se aby se uzle nezvětšovaly, má to nějaký účinek ten lék na Ty uzly?? proč se to bere? určitě jsem přibrala po této léčbě, jinak nic neberu tlak mám v normě a krevní hodnoty celkem také. Cholesterol mírně zvýšený. Má výška je 172, a váha 95 kg. Co mám dělat abych se dostala zpět na svou váhu, když přestanu euthyrox brát co se stane??? Nepřejídám se. Děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Libuše, lék v takzvané supresní dávce má za úkol potlačit růst štítné žlázy a to tím, že snižuje tvorbu TSH v mozku. TSH má výrazný růstový potenciál na štítnou žlázu. Myslím si ale, že po tak malé dávce, jakou užíváte, je váhový přírůstek 15 kg nepravděpodobný. Tento lék zrychluje metabolismus a je občas zneužíván například mentálními anorektičkami, aby zrychlil proces hubnutí. Za váhový přírůstek může ve vašem věku většinou kombinace menopauzy a vyššího věku s výrazně zpomaleným metabolismem. Bohužel od určitého věku je množství potravy, které tělo potřebuje, žalostně nízká. příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x