Stitna zlaza a osteoporoza

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení mého dotazu. Mé matce byla před 3 lety diagnostikována snížená funkce štítné žlázy, užívá LETROX 50 - 1 x denně. Nyní jí praktický lékař zjisti dle rtg snímku počínající osteoporozu. Chtěla jsem se Vás zeptat, jaké konkrétní přípravky by měla užívat? Máme obavu nějaký přípravek koupit v lékárně, aby se jí náhodou "nerozhodila" štítná žláza. Praktický lékař neměl zájem se této záležitosti věnovat. Děkuji a jsem s pozdravem Petra.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pro přesnější vyšetření kostní denzity a tedy diagnostiky úbytku kostního minerálu je vhodnější použít vyšetření zvané denzitometrie skeletu. Pokud máte podezření na onemocnění osteoporozou, doporučuji navštívit odborného lékaře - endokrinologa nebo osteologa, který toto vyšetření mamince předepíše a podle jeho výsledku se stanoví vhodná léčba. V současné době můžete mamince koupit volně prodejné Calcium nebo některý z kombinovaných preparátů vápníku s malou dávkou vitamínu D. Toto ale slouží pouze jako prevence rozvoje osteoporozy. Na štítnou žlázu nemá užívání těchto preparátů negativní vliv. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: