Štítná žláza a otěhotnění (nepravidelný cyklus)

Krásný den, je mi skoro 28 let a 7 let mám diagnostikovanou hypotenzi štítné žlázy a beru Letrox 50 každé ráno. Pokud jsem nebrala antikoncepci, cyklus jsem měla vždy nepravidelný - klidně i 90tidenní, pokud jsem brala antikoncepci, bylo vše OK. V březnu jsem antikoncepci vysadila a rozhodli jsme se s přítelem, že se začneme snažit o miminko. Od března jsem ke svému překvapení měla cyklus celkem pravidelný (30-32 dní). Naposledy 18.8., dnes 28.9. stále nic. Proto jsem si myslela, že se již zadařilo, ale testy jsou neustále negativní. Mimo jiné jsem 30.8. a 6.9. absolvovala dva délkové lety - cca 13 hodin v letadle, možná to může mít vliv... Na endokrinologii nechodím, praktický lékař mi nedal doporučení s tím, že moje porucha štítné žlázy je pouze lehká a zvládne ji tedy léčit sám. Gynekolog na nepravidelný cyklus neřekl vlastně nic. A to oba ví, že plánuji těhotenství...co jsem našla na internetu, měla by mi být nejspíš dávka Letroxu zvýšena... Proto bych se chtěla zeptat, zda mohu začít používat nějaké výživové doplňky, např. jako kontryhelový čaj na srovnání cyklu, nebo např. EPAM 12 ženský, nebo cokoliv jiného, co by pokud možno srovnalo cyklus bez dalších hormonů. Lékaři se se mnou moc bavit nechtějí a už vůbec ne o přírodních doplňcích, pouze mi řekli, že je to ještě krátká doba na dělání závěrů a budou se mnou něco dělat až po roce. Hodnoty z vyšetření mám rok staré a bylo to: TSH - 1,63 T3 - 1,78 T4 - 140 Proto moc prosím o radu, co by mi mohlo pomoci, co bych měla užívat na srovnání cyklu a podporu otěhotnění. Děkuji mockrát, Barbora

Odpověď odborníka:

Milá Barboro,
Váš problém se týká jak gynekologie, tak endokrinologie, já Vám mohu poradit jen s tou endokrinologickou částí. Podle loňského TSH jste tehdy měla hodnoty hormonů štítné žlázy v normě. Překvapuje mě ale, že Váš lékař používá zastaralé testy T4 a T3 místo moderních fT4, fT3. Bylo by určitě vhodné, abyste byla přímo v péči endokrinologa, který Vás zdárně provede celým těhotenstvím. Pokud Vám prakt. lékař nedá doporučení, zkuste se zeptat v endokrinol. ambulanci, zda Vás vezmou i bez doporučení, anebo praktického lékaře změnit. Je potřeba stanovit hladinu hormonů štítné žlázy a dle toho určit dávku Letroxu. Už před početím je vhodné, abyste užívala jód 150ug denně, asi bude nejvhodnější, když začnete užívat nějaký těhotenský multivitamín s jódem (a kyselinou listovou - prevence vrozených vad), v lékárně Vám vhodný přípravek doporučí.
Nepravidelný menstruační cyklus u Vás se štítnou žlázou pravděpodobně nesouvisí (TSH jste při zavedené léčbě měla v normě), takže tady je třeba se domlouvat s gynekologem, co by Vám poradil on ze svého hlediska. Možná opravdu stačí jen počkat - nepravidelný cyklus otěhotnění nevylučuje. Pokud se budete snažit rok a neotěhotníte, pak bude čas obrátit se na specializované pracoviště pro léčbu neplodnosti. Myslím, že můžete být klidná, plánujete mateřství včas, jste mladá, takže i v případě, že by se nedařilo otěhotnět přirozeně, se určitě pomoci dočkáte. Snížená funkce štítné žlázy Vám těhotenství určitě nezhatí, když bude dobře léčená.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: