Štítná žláza a sport

Dobrý večer, prodělala jsem potrat v 8. týdnu těhotenství a po měsíci mi začalo být špatně - sama jsem se domnívala, že to může být "štítka" a diagnóza zní subklinická hypotyreoza na podkladě autoimunitního zánětu. Příznaky tohoto onemocnění byly tedy dost výrazné - zimnice, chvění, bušení srdce, zvláštní "nechutě" i ke sportu, které přetrvávaly i 6 týdnů po potratu, zhoršená výbavnost (jinak mám paměť skvělou). Beru Euthyrox 5. týden(TSH 6,9) a pořád se některé z příznaků vyskytují. Odezní tyto stavy za delší dobu a za jak dlouho bych mohla očekávat "plný účinek Euthyroxu"? Co se týče sportu tak jsem byla před nemocí zvyklá 4-krát týdně sportovat minimálně hodinu (běh s chůzí,aerobic) - budu se moci vrátit k této mé oblíbené aktivitě a za jak dlouho byste mi jí doporučili? Pomůže trochu té štítné žláze fungovat nebo naopak se musím víc šetřit? Mohly mi "štítku"rozhodit i tzv. thermogenní spalovače tuku a karnitin?Moc vám děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, po 5 týdnech užívání Euthyroxu by se příznaky měly postupně zmírňovat, hlavně záleží na hladině Vašich hormonů, které štítná žláza produkuje,a na hladině TSH. Do budoucna by Vás léčba neměla omezovat ve fyzické aktivitě a sportovní aktivita při tomto onemocnění není omezena. Karnitin by funkci štítné žlázy neměl ovlivnit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Kam dál
Naposledy čtené: