Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, aktuálně jsem na začátku 7. měsíce těhotenství. Gynekolog mě v začátcích poslal na endokrinologii pro mírně zvýšené aTPO (hormony jinak v pořádku), po odběru na endorinologii byly výsledky: TSH - 1,83, fT3 - 3,96, fT4 - 12,61, TG - méně než 15, aTPO - 36,4 (mírně nad hranicí normy). USG štítné žlázy: PL: 12x16x61mm = 5,8ml LL:13x17x62mm = 6,8ml. Parenchym jemně nehomogenní, hypoechogenní. Celkový objem 12,6ml. Jak jsem pochopila diagnózu, tak se u mě rozvinulo autoimunitní onemocnění štítné žlázy. Na poslední kontrole byl stav hormonů TSH - 2,41, fT4 - 6,42 (norma 7 - 15,96). Pro výsledky byl manžel a já teď nerozumím, jestli u mě směřuje k hypofunkci štítné žlázy, nebo k hyperfunci štítné žlázy, tedy co znamená to nižší fT4. Dále bych se chtěla zeptat, jak asi (pravděpodobně) bude štítná žláza reagovat po porodu, jestli se dá předpokládat zlepšení nebo naopak bývá pravidlem zhoršení a jestli současný stav nějak neohrožuje dítě. Poslední dotaz patří jódu. V těhotenských vitamínech bývá, tak jestli jej mohu užívat nebo raději ne. Mockrát děkuji za váš čas, s přáním dobrého dne Dáša.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výsledky jsou nejednoznačné stran hypo- nebo hyperfunkce štítné žlázy. Doporučila bych zopakovat. Nelze ani říci, jak se stav bude po porodu vyvíjet. Hladina protilátek je zvýšená jen minimálně, ale zvýšená konzumace jódu se v tomto případě nedoporučuje.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: