Štítná žláza a těhotenství

Otehotneni po odstraneni stitne zlazy Dobry den, v roce 2005 jsem byla na odstraneni stitne zlazy - hypofunkce, bylo mi tenkrat receno, ze bych mela problemy s otehotnenim, proto jsem souhlasila. Bohuzel, ted si mi opravdu nedari otehotnet. Beru 125mg Euthyrox, coz mam predepsano od doktora v CR. Nyni ziji v UK a byla jsem na testech a doktor zde v UK po kontrole vysledku rikal, ze mam vysledky mirne zvysene, ze by davkovani snizil na 100mg a predepsal mi thyroxine od nich. Myslite, ze zmena davkovani o 25mg muze udelat nejaky rozdil - jestli v tom muze byt ten problem, proc nemohu otehotnet. Take se na druhou stranu bojim prejit na ten novy thyroxine, kdyz celou dobu uzivam Euthyrox(Nemam moc duveru ve zdejsi zdravotnicky system). Predem Vam moc dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Markéto,
pokud neznám hodnoty výsledků testů, které vám dělali, mohu se vyjádřit pouze obecně. Lékař snižuje dávku hormonů, pokud jsou hodnoty TSH snížené a fT4 zvýšené. Pokud to tak bylo, snížení dávky je v pořádku a naopak nadměrná dávka by mohla těhotenství bránit, byť samozřejmě chápu, že i tak máte potíže otěhotnět. V ČR se používají dva léky a to Euthyrox a Letrox, rozdíl v nich není, obsahují ten samý hormon (L-thyroxin) a předpokládám, že Thyroxine v UK bude obdobou těchto preparátů, z toho pohledu bych neměl strach.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x