Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den paní doktorko, léčím se již 2 roky na preklinickou tyreotoxikozu, užívám lék Propycil, v červnu jsem nenadále otěhotněla, nyní jsem v 11tt, nyní mám hodnoty hormonů TSH 0.123, Ft4 10,2 a Ft3 8,79, propycil beru 4x týdně 1tbl, lékařka mi nyní řekla, že došlo k mírné supresi, snižuje mi dávku léků, takže budu nyní brát jen 3x týdně. Uvedla jste v některém dotazu, že by mělo být TSH 0,3 a já mám ještě nižší, tak se chci zeptat, zda je to správný krok mi lék ještě snižovat, navíc v těhotenství se prý naopak hodnoty zvyšují , že dochází k hyperfunkci, tak mám obavy, aby se mi to spíše ještě nezhoršilo, když dávku léků snížím?Dále jsem se chtěla ještě zeptat, jak je to s jodem při zvýšené funkci, slyšela jsem, že bych potraviny s jódem vůbec neměla,ale v těhoteství je přeci jód zase nezbytný pro správný vývoj miminka, můžete mi poradit?Měla bych užívat nějaké vitamíny, slyšela jsem, že je důležitý také selen pro správnou fuknci štítné žlázy.Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v graviditě je spíše lepší mít hormonů nadbytek, než nedostatek. Cílem je dávat těhotným tu nejnižší možnou dávku Propycilu, jak jen lze. Navíc v těhotenství se dost často obtíže zklidní, u řady pacientek se léčba vysazuje úplně. K postupu vaší paní doktorky tedy nemám žádných námitek. Jod přijímejte spíše jen z běžné stravy, sůl, mořské ryby, minerálky, černá jeřabina. Stravu můžete obohatit o mořskou řasu KELP (sušenou například přidávat do polévek, do salátů). Vitamínové suplementy s jodem bych nedoporučovala...jod je výrazně imunogenní a mohl by, přijímán v nadbytku, poruchu funkce štítné žlázy zhoršit. Drýím palce a přeji hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: