Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, téměř ve stejný den jsem zjistila, že mám problém se štítnou žlázou a zároveň, že jsem těhotná. Výsledky testů štítné žlázy mi vyšly sTSH 8,699 FT4 9,27 a FT3 4,87. Zajímalo by mě, jaký má štítná žláza vliv na těhotenství a zda může nějak ohrozit miminko. Také jsem brala vitamínový doplněk obsahující i jód, zda je možné jej dál brát nebo raději ne. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Normální hodnoty : ft3 3,4-6,3 ,fT4 9,8 - 23,1, tsh 0,37-5,0 Máte pouze zvýšenou hladinu TSH, což by značilo pouze mírnou tendenci ke snížení funkce štítné žlázy /tzv. latentní hypothyreosa/,protože hodnoty hormonů jsou ještě v normě. Chodte pravidelně na kontroly k lékaři, který vyšetření nařídil, on vede i léčení a rozhodne o event. nutnosti podávání léků - je možné, že budete zatím jen sledována. Léky se potom podávají jako náhrada hormonů, ale nejprve by se asi mělo dovyšetřit, o jakou poruchu a postižení štítné žlázy vlastně jde. Dítě a matka jsou propojeni, proto by měli oba mít v pořádku celkový metabolismus, který je řízený právě thyroxinem (hlavní hormon štítnice). S postupujím těhotenstvím by měly být hodnoty sledovány častěji, protože se zvyšují nároky dítěte na metabolismus, který štítná žláza řídí. K braní jodu se vyjádří také váš ošetřující lékař, pokud byste ale brala substituční hormony /rozhodne lékař/, neviděla bych podávání jodu jako nutné a ani vhodné.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: