Štítná žláza a točení hlavy

Dobrý den, před půl rokem mi alergoložka přišla, kromě různých alergií a astmatu, na zvětšené protilátky (ANA 1:800, antitg 2657, antitpo 3819, trak 5136) a taky mírnou anémii (le-4,8, hb-114, mcv-71,8, tr-326, diff ba-0,05). Poslala mě tedy na endokrinologii, kde mi paní doktorka diagnostikovala subklinickou hypertyreosu při autoimunitní tyreoditidě. Příznaky mám jen snad, že jsem za půl roku přibrala 6kg a více se potím než kdysi. Sono: pohmatem malá struma, štítnice v obvyklé poloze dobře ohraničená nehomogenní s hypoechogenními okrsky, PL 4ml LL 5ml laboratoř z 1.11. FT4 19,9, FT3 7,14, TSH 0,01 laboratoř z 13.1. FT4 21, FT3 7,33, TSH 0,01 Zatím mi s tím nic nedělá, každě 2 - 3 měsíce chodím na odběry. Jenže poslední dobou se mi dost motá hlava (párkrát už jsem sebou švihla o stěnu). Chtěla bych vědět, zda je to způsobené tou žlázou. Na další odběry jdu až 15.4., tak jestli si tam mám zajít dřív nebo pokud to nedělá štítná žláza zajít k obvodnímu lékaři? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michaelo, zkuste si zkontrolovat tepovou frekvenci...pokud bude zrychlená, pak z toho lze podezírat štítnou žlázu. Pak doporučuji navštívit endokrinologa. Určitě ale neuděláte chybu, pokud zajdete za praktickým lékařem. Může vám změřit tlak, tepovou frekvenci a případně natočit EKG a vyloučit (nebo potvrdit) jinou příčinu obtíží. I lehká forma hyperfunkce štítné žlázy se může kdykoliv zhoršit. příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: