Štítná žláza a zvětšená uzlina na právé straně pod čelistí

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Váš názor. Asi čtyři roky mě trápí zvětšování uzliny na pravé straně pod čelistí. Léčím se na hypo funkci štítné žlázy, pravidelně monitorovanou. Poslední čtyři měsíce zaznamenávám zvětšování uzliny, při záklonu hlavy dozadu je vidět. Přijde mi, že i tlačí a jde mi tlak až do ucha. Na zubním je vše v pořádku. Byla jsem i na sonu krku, kdy mi zjistili, že uzlina je veliká 1,9CM NA 1CM. Je homogenní, prý to nic neznamená, ale mě to přijde divné, když jí cítím, tlak. Na ORL je prý vše v pořádku, prý mám EBV virus, hodnota 750, prý se to neléčí a má to vliv na uzlinu. Je tomu skutečně tak, či se mám obávat rakoviny? Děkuji za odpověď S pozdravem

Odpověď odborníka:

Milá Pavlo, je málo pravděpodobné, že by zvětšená uzlina souvisela se štítnou žlázou, protože míza ze štítné žlázy neprotéká přes uzliny pod čelistí. Tak, jak uzlinu popisujete, to skutečně vypadá spíše jako reaktivní uzlina, tj. uzlina drážděná nějakou běžnou infekcí. Pokud by se uzlina za měsíc nezmenšila, přetrvávala by bolestivost nebo by se objevily další příznaky, třeba teploty, bylo by třeba zvážit odoperování uzliny s jejím mikroskopickým vyšetřením. Zatím vyčkejte, co se bude dít, a při trvání potíží znovu vyhledejte ORL ambulanci, případně ještě hematologickou ambulanci.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: