Štítná žláza, těhotenství

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu ohledně užívání léku Euthyrox 50 v těhotenství. Jsem ve 21. týdnu těhotenství. Těhotná jsem potřetí, štítnou žlázu mám sledovanou pro podezření na strumu od porodu druhého dítěte - ani UTZ ani krevní rozbory, ale žádnou anomálii nezaznamenali a nijak léčena jsem nebyla (mám ale onemocnění štítné žlázy v rodině - matce byla odstraněna štítná žláza při nadměrné fci a podezření na karcinom, který se pak neprokázal, sestra má mírně sníženou fci štítné žlázy). Z posledního odběru krve (před týdnem) mi byly diagnostikovány hodnoty TSH = 3,4 a fT4 = 12,4. (Vyšetření na protilátky bylo děláno dříve a bylo v pořádku, stejně jako hodnoty TSH a fT4 v předchozích odběrech). Hodnoty z posledního odběru jsou prý při těhotenství hraniční, proto mi p. doktorka předepsala 1 tabletu Euthyrox 50 denně. Chtěla bych se zeptat, zda je užívání Euthyroxu v mém případě nezbytné a zda nemůže nějak uškodit mému plodu. Na příbalovém letáku jsem se dočetla, že je třeba opatrnost při srdečních nepravidelnostech a u mého plodu byla minulý týden pomocí UTZ diagnostikována regurgitace na trojcípe chlopni 1. stupně - s tím že by se stav mohl ještě sám do porodu upravit. Bojím se, abych vývoj plodu a jeho srdce užíváním léku nenarušila. Taky by mne zajímalo, zda když jednou začnu tablety užívat, lze je pak po porodu vysadit nebo už je jejich užívání doživotní? Nevím, jestli mé hraniční hodnoty hormonů nemohly být způsobeny celkovým vyčerpáním organizmu v důsledku častého zvracení během posledního měsíce před odběrem - v té době jsem nebrala ani vitamínové přípravky s I, jako na začátku těhotenství, Zajímalo by mě, jestli by nestačilo znovu začít užívat jod a hormony by se sami neupravily. Moc děkuji za radu, Jana.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, užívání hormonů štítné žlázy určitě vašemu miminku neublíží, nepravidelnostmi srdeční činnosti se myslí poruchy srdečního rytmu, nikoliv změny na chlopních. Po zahájení užívání hormonů štítné žlázy v graviditě se určitě nejedná o doživotní zálěžitost, po ukončení těhotenství se vysazuje poměrně často. Vzhledem k tomu, že v této době si již miminko vytváří vlastní hormony štítné žlázy a je závislé hlavně na přísunu jodu, tak by asi nebylo špatně, kdybyste užívala jenom Jod bez hormonů štítné žlázy. Upravit by se to mohlo. Není ani ale špatně, pokud budete užívat hormony štítné žlázy (kriteria pro těhotně jsu přísnější . TSH pod 2,6) Příjemný adventní čas

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x