Štítná žláza tsh 4,7

Dobrý den, asi tak před půl rokem jsem byla nemocná a lékař provedl odběr krve, jediné, co vyšlo špatně tak tsh - hodnota 4,7. Mně se to moc nezdá, že bych měla mít problém se štítnou žlázou. Naopak jsem velmi hubená a přibrat mi nejde. Trápí mě akorát pořád gynekologicko- urologické problémy. Nyní se s manželem pokoušíme o miminko. Budou mě v těhotenství tsh kontrolovat? Je tsh 4,7 špatné? Je možné, že tsh bylo ovlivněno nemocí? Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Jano, TSH 4,7 je lehce zvýšené (což paradoxně značí sníženou činnost štítné žlázy), mohlo skutečně jít o ovlivnění nemocí, ale nelze to říct jistě - také by se mohlo jednat o počínající poruchu funkce štítné žlázy, která se v těhotenství může plně projevit. Příznaky nemusíte mít vůbec žádné. Doporučuji domluvit se u lékaře na provedení testů na štítnou žlázu (fT4, TSH, autoprotilátky), abyste věděla ještě před otěhotněním, jak na tom jste. Snížená funkce štítné žlázy se dá velmi dobře léčit a při řádné léčbě nemá negativní vliv na těhotenství.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: