Štítná žláza u 5 letého syna

Dobrý den, dětská paní doktorka při prohlídce měla podezření že má syn zvětšenou štítnou žlázu - byli jsme na ultrazvuku kde je vše v pořádku.Z výsledku krve je ale zvýšené Anti TG 467,7 kU/l - Anti TPO je 45,3kU Jelikož já se lečím s autoimunitní štítnou žlázou paní doktorka nás poslala na dětskou endokrinologii. Mohla bych se vás zeptat na váš názor o co se vlastně jedná - jaká další vyšetření nás čekají - léčba ...atd..Myslíte že syn zdědil autoimunitu štítné žlázy po mně? Moc se o něj bojím - žádné příznaky onemocnění nemá. Velice Vám děkuji. Angela K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tendence k autoimunitním nemocím obecně je částečně geneticky podložená, tudíž je velká pravděpodobnost, že synovy protilátky souvisí s Vaší diagnózou. Pozitivita anti Tg se ale dává do souvislosti i s nedostatkem jodu. Myslím, že není důvod, abyste se o syna nadměrně bála - je dobré, že se o protilátkách ví, syn bude dále sledován - pokud by klesla funkce štítnice, nasadí se hormony stejně jako u dospělých. Poruchy funkce u dětí jsou často na rozdíl od těch dospěláckých přechodné. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: