Štítná žláza - uzel

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o zhodnocení léčby. Před 2 měsíci mi na sonu našli v pravé části štítné žlázy uzlík. Během čekání na punkci se zdravotní stav zhoršoval, teploty, třes, bolesti krku, která zasahovala do celé pravé části a ucha. Byl nasazen Prednison, 3 dny 30mg, dále po 3 dnech snižování po 5mg. Punkce - 2 vpichy, nález bez zn. malignity, s tím, že se jedná pravděpodobně o ataku subakutní thyroeiditidy. Po snížení dávky Prednisonu se ale vrací bolest a teplota, tak jsem dávku zas na 4 dny zvýšila na 30mg a nyní jsem 3 den na 20mg a dál budu snižovat, ale bojím se, že problémy znovu začnou, protože již cítím, ale překvapivě na druhé (levé) straně, tlak v uchu a hlavě. Je vhodný Prednison, když má dost vedlejších účinků a není něco účinnějšího na tento problém ? Nebo je ještě jiný způsob léčby? Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží na příčině obtíží...podle toho, jak obtíže popisujete by se mohlo jednat i o zánět čelistního kloubu. Pokud by se jednalo o akutní thyroiditis, pak kromě prednisonu lze použít nesteroidní antirevmatika a je-li třeba a zánět je bakteriální, pak antibiotika (ale to je spíše vzácné). Hezký večer

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: