Štítná žláza v těhotenství

Jsem ve 29.tydnu tehotenstvi,vse dosud probihalo v poradku,miminko je dle utz zdrave a velke,jak ma. Pri bezne prohlidce v tehotenstvi u praktickeho lekare (slo mi jen o razitko do tehotenske prukazky) se vsak lekarce nezdala stitna zlaza,prisla ji na pohled natekla,ja zadne problemy nepocituji.Pritom v prvnim trimestru mi gynekolozka brala krev a veskere hodnoty u stitne zlazy byly pry v poradku (v prukazce uvedeno TSH 3,900).Prakticka lekarka me vydesila tvrzenimi,ze dite muze mit snizenou inteligenci,ze to se na utz nedozvim,povidala mi o kretenismu apod. Poslala me na sono,znovu na odbery a na endokrinologii,vsude vsak maji minimalne 14 denni objednaci lhuty.Pote mi sdelila,ze mam byt v klidu,ze kdyby neco,prasky to snad zachrani.V klidu samozrejme nejsem,premyslim "co by kdyby",a taky se bojim,ze kdyby se jeji domnenky potvrdily, nez se na zminovana vysetreni dostanu a zacne se s pripadnou lecbou,budu uz nejmene ve 32.tt a nevim,zda by se neco zachranilo..Par let zpatky jsem byla sledovana pro mirnou poruchu stitne zlazy,nejsem si jista,zda zvysenou ci snizenou funkci,puvodne mi chtela dr. predepsat Euthyrox,nicmene hladina hormonu se mi casem sama od sebe upravila,takze mi nakonec nebyly predepsany ani zadne leky. Otehotnela jsem uplne bez problemu,doslova na prvni pokus :) Prosim Vas o nazor k me situaci a o upresneni moznych poskozeni miminka v pripade poruchy stitne zlazy.Dekuji.

Odpověď odborníka:

Hezký den Evo, ráda bych Vás uklidnila, ničeho se nebojte, plod je závislý na funkci štítné žlázy matky do 20. tt, poté už má svou vlastní štítnou žlázu a je stručně řečeno úplně jedno, jak funguje Vaše štítná žláza. Čili pokud Vám na začátku byla stanovena optimální hladina hormonů štítné žlázy, skutečně se ničeho nebojte, důležitý je vždy hlavně ten začátek těhotenství. Hormony štítnice jsou tak zásadní, že si myslím, že by spíše došlo ke ztrátě plodu - potratu, kdyby s nimi nebylo něco v pořádku, podstatné je, že se vaše miminko správně vyvíjí atd.
Chtěla-li byste vyšetření na endokrinologii dříve, zkuste nějaké soukromé zařízení, kde za drobný poplatek by Vás měli ošetřit do několika málo dnů, resp. všude na endokrinologii Vás musí vzít velmi přednostně, protože jste těhotná, zkuste tedy prosím na endokrinologii zavolat znovu a sdělit jim, že jste těhotná a dle praktické lékařky máte akutní problém (což tak být nemusí a já si to ani nemyslím) a at Vás objednají ihned, takováto dohoda o přednostním objednáním těhotné na endokrino existuje. Přeji Vám příjemný den, ničeho se nebojte, těšte se na zdarvé krásné miminko, s pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Dotazník
Články: Dotazník "Jak jste na tom s alergií?"
Trápí vás alergická rýma...
Máte divertikulózu? Nebojte se ořechů ani popcornu
Články: Máte divertikulózu? Nebojte se ořechů ani popcornu
Ořechy a kukuřice – podle...
Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?
Články: Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?
Bolest zad je velmi častým...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sklivcové zákalky jsou neškodné, ale dokážou pěkně potrápit
Jak vyzrát na gynekologické záněty
Články: Jak vyzrát na gynekologické záněty
Infekce a záněty ženských...
Homeopatie na křečové žíly a hemeroidy
Články: Homeopatie na křečové žíly a hemeroidy
Pocity těžkých nohou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: